ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Възобновяемите източници на електроенергия стават все по-атрактивни

Алианц банк

Геополитическите събития и нестабилната политическа ситуация поставят бизнеса пред сериозни предизвикателства. Значителното покачване на цената на природния газ, в комбинация с високите и непредвидими разходи за ток, не позволяват на компаниите да имат предвидимост в бъдещето и да планират своите разходи.

В търсенето на решения, все повече от тях инвестират в изграждане на фотоволтаични централи, за да покрият собствените си нужди от електроенергия или с цел да продават ток. Интерес се наблюдава не само от страна на малкия и средния бизнес, а и от производствени компании, където тези разходи са сериозно перо.

„Всяка компания, която е финансово стабилна и има устойчив бизнес, се стреми да намали своите оперативни разходи и да бъде по-конкурентноспособна. Инвестирайки във ФЕЦ, компаниите диверсифицират риска при доставката на различните видове енергоносители и стават по-независими. Други инвестират в зелена енергия, защото залагат на устойчива политика за намаляване на въглеродния отпечатък. Не трябва да се подценява значението на „Зелената сделка“, чрез която Европа цели да стане първия климатично неутрален континент до 2050 г.“ – споделя Злати Петров, началник управление Кредитен риск в Алианц Банк България.

В Алианц Банк България отчитат засилен интерес и от физически лица и от фирми за финансиране на инвестиции за изграждане на фотоволтаични централи. Банката финансира изграждането на ФЕЦ-ове с мощност до 1 mW  в размер до 80% от всички разходи (в т.ч. закупуването на земя, технически проекти, разходи за присъединяване и т.н.), но не повече от 1 000 лв. за 1 kW инсталирана мощност. Срокът за погасяване е до 10 г. с гратисен период от 6 месеца за новоизградени централи. В отговор на потребностите на клиентите, Алианц Банк предлага и оборотни кредити с цел финансиране на ДДС към инвестицията, който се погасява с постъпленията от възстановеното ДДС.

„Доколко е икономически изгодно да се инвестира в соларна система за собствено ползване зависи най-вече от това колко е потреблението на електроенергия за конкретната компания. При сегашните високи цени на електроенергията, възвръщаемостта на инвестицията е средно между 3 и 7 години. От друга страна ефективността на соларните панели постоянно се подобрява, а цените им, както и тези на инверторите, намаляха значително в сравнение с нивата от преди десет години“, коментира още Злати Петров.

Животът на една фотоволтаична електроцентрала е около 25 години, като той може да бъде удължен чрез ремонти и подмяна на основни компоненти. Следователно, всеки може да добива зелена електроенергия в гарантиран период за около 25 години, което прави инвестицията сигурна и доходоносна. Но със сигурност, основното предимство за бизнеса, освен намаляването на цената на електроенергията, е възможността за по-дългосрочно прогнозиране на разходите, включени в себестойността на произведените стоки или в общите разходи на компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *