ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Възраждане” предлага Планът за възстановяване да се пренапише

Парламент Костадин Костадинов

Докато депутатите не могат да смогнат да съставят постоянните си комисии и да преминат към нормална работа, от "Възраждане" дадоха поредната си "гениална" идея. Партията на Костадин Костадинов предлага Народното събрание да задължи Министерския съвет да пренапише Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението е безумно от гледна точка на това, че страната ни така или иначе се забави с внасянето на плана. Документът беше ревизиран и в крайна сметка – одобрен от Европейската комисия. В предишния парламент пък народните представители се занимаваха с всичко друго, но не и с нужните законопроекти, обвързани с плащанията по плана. В края на юни набързо успяха да гласуват промените по първото плащане, но малко след това Народното събрание бе разпуснато след свалянето на кабинета "Петков". Но поне депутатите тогава "спасиха" първите милиарди по плана. Но сега отново се бавим с гласуването на законопроектите, свързани с второто плащане.

От "Възраждане" настояват в новия план да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара за битови потребители. В проекторешението се настоява за отпадане на заложените в досегашния документ цели, които биха довели до декарбонизация на енергийния сектор чрез намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г. или която и да е друга година. Според партията трябва да отпаднат проектите за закупуване на батерии и за използване на геотермална енергия.

В мотивите към проекторешението се посочва, че планираните стъпки за декарбонизация в енергийния сектор и намаляване на въглеродните емисии на практика ще доведе до закриване на въглищните мощности. Също така се казва, че либерализацията на пазара на електрическата енергия на дребно чрез извеждането на битовите потребители на свободния пазар била предпоставка за ценови скок.

"Ако не получим подкрепа за този законопроект и ако не сложим като задължение на сегашното правителство да предоговаря условията, това е равносилно на национално предателство", посочи Цончо Ганев. По думите му сме изправени пред реална енергийна криза.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *