ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

За да постигаш резултати, дръж се за тези, които ги постигат

Тази седмица ще остане в хрониките на историците, описващи пътя на България към еврозоната с мащабната бизнес конференция в Sofia event center, която мина под надслов "България в еврозоната – предимства и възможности".

Един от участниците в нея – председателят на Cъвета на директорите нa „Mинcтpoй Xoлдинг“ AД и пpeдceдaтeл нa Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa Николай Вълканов започна изказването си с кратка статистика:

"В нашия отрасъл са заети пряко 20 000 души, а около 120 000 работят в съпътстващите производства. Оборотът е над 7 млрд. – т.е. това е 5% от БВП, като средната заплата минава 3000 лева. Имаме много голяма социална отговорност към общините, в които работим – подпомагаме училища, детски градини, отпускаме стипендии в университетите, имаме стажантски програми, при които на практика реализираме модела, който някога наблюдавахме в големите западни корпорации. Сега и ние постигаме резултати с хората, които сме обучавали по време на следването. Това трябва да го правят всички."  

След това Вълканов се похвали, че „Mинcтpoй Xoлдинг“ AД е една от малкото организации в България, която има колективен трудов договор със синдикатите, които ги контролират и следят за всяко увеличение на заплатите.

Вълканов подчерта, че неговият сектор работи на светло и обясни, че това се е постигнало, след като отрасълът им бил фалирал през 90-е години и в края на 2000-2002 година започнала приватизацията. Тя била осъществена от правителството на НДСВ и министър Николай Василев, който провел търга за "Горубсо Златоград". Оттогава започнал възходът на индустрията, който продължил и при правителството на Станишев.

Какво искаме ние? – постави реторичен въпрос Вълканов и сам даде отговора:

"Искаме стабилност, спокойствие, добра банкова система и добри закони. Ние, в България, може би имаме най-добрата банкова система и благодарение на нея постигнахме ръст в производителността от 2.5%, като пред нас са само Норвегия и Полша.

Нашият сектор отдавна е направил подготовката за еврозоната сме я направили отдавна.

За да можеш да отговориш на критериите ,трябва да постигаш резултати и да се държиш за тези, които ги постигат", категоричен бе Вълканов.

По думите му онова, което трябва да направят работодателите, е да увеличат производството – също като в неговия сектор с два пъти и половина.

"То не става само с хора – даже ние леко сме ги намалили, но през последните 5 години инвестирахме над 7 млрд. в автоматизация, модернизация и в технологии. Така, когато инвестираш печалбата, а не я харчиш – достигаш до периода, в който си силно нагоре", отбеляза Вълканов и отново повтори, че за неговия сектор е важна добрата банкова система и добрите закони.

Той отчете, че в България ги имаме и двете, а освен това и служебното правителство работи изключително добре с бизнеса, защото по думите му в него са отлични професионалисти и с тях се постигат добри резултати.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *