ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

За пръв път в 70-годишната си история, „Мини Марица Изток“ ще изнасят въглища – НЕ ПИПАЙ, ЛЯТНО НЕЩО Е!

За пръв път в 70-годишната история на „Мини Марица Изток“ ЕАД е подписан договор за износ на въглища

Публикувано на 21.06.2022

За пръв път в 70-годишната си история „Мини Марица Изток“ ЕАД ще изнася въглища за централи извън територията на комплекса „Марица-изток“. Това стана възможно след подписването на 17 юни 2022 г. на договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали в близост до гр. Белград, Сърбия. 

Договорът ще бъде с действие до 30.04.2023 г., като е предвидена клауза за удължаване. За срока на договора се предвижда да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища на цена по-висока от цената, на която купуват централите в комплекса „Марица – изток“. Въглищата ще се предават на площадката на „Мини Марица-изток“ и дружеството няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи. Гарантирането на плащанията е осигурено, чрез неотменяем акредитив.
„Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса „Марица-изток“ досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса Марица-изток. Този износ е сериозно постижение и добра перспектива“, обясни инж. Илза Чинкова, изпълнителен директор на дружеството.

 

Германия въведе в експлоатация нова модерна въглищна централа – Datteln 4

 

    сряда, юни 10, 2020, 12:23

 

 

Енергетическата компания Uniper със седалище в Дюселдорф, Германия, чийто основен акционер е финладският концерн Fortum, въведе на 30 май 2020 г. в промишлена експлоатация новата си електростанция Datteln 4. Тя работи на каменни въглища и е разположена в покрайнините на град Дателн в западната част на Германия (Северен Рейн-Вестфалия, недалеч от Дортмунд).

 

Моноблоковата централа на стойност 1,5 милиарда евро и с мощност 1100 мегавата е сред най-модерните и най-ефективните в света. Електрическият й коефициент на полезно действие е 45%, като в режим на когенерация КПД-то достига 60%. Топлинната й мощност е 380 мегавата – достатъчна за отоплението на 100 000 домакинства. Мощността й за захранване на железопътната електромрежа е 413 MW (с честота 16,7 Hz).

 

Тъй като Германия вече няма собствен добив на въглища, централата ще работи с вносно гориво. Пускането й в действие ще позволи да бъдат закрити няколко стари и неефективни въглищни централи. Според поетия от Германия екоангажимент въглищният енергодобив в страната ще остане до 2038 година. Новата електроцентрала е предвидена да работи в този срок.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *