ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

За замяна на руския газ Mercedes-Benz търси екологична алтернатива

мерцедес-бенц централа германия щутгарт

Немският концерн Mercedes-Benz смята да диверсифицира източниците на енергия за своите заводи, за да намали промишленната си зависимост от природния газ от Русия. Това съобщава Reuters като се позовава на изявление на генералния директор на Mercedes-Benz Ола Калениус. Събеседникът на агенцията отбелязва, че това решение е било взето след като Русия прекрати доставките на синьо гориво в Полша и в България и възникна опасност да направи това и с Германия.

"Всяка компания търси варианти за диверсификация на източниците на енергия", е заявил генералният директор Ола Келениус пред Reuters. "Засега е още твърде рано да се говори какъв именно сценарий ще се случи, но, разбира се, ние внимателно гледаме на случващото се".

Събеседникът е подчертал, че Mercedes-Benz търси алтернативни източници на енергия, като се подготвя за случая, ако Русия прекрати доставките на природен газ, и тясно си сътрудничи с властите в Германия. Финансовият директор на немския концерн Харалд Вилхелм пък съобщи пред медиите, че автопроизводителят използва газовотурбинна инсталация за отопление на цеховете за боядисване на автомобилите.

По информация на Reuters, над половината от енергията, която потребяват немските автомобилни компании, се пада на изкопаеми горива, и природният газ има водеща роля.

BMW Group е замразила производство в Русия

В началото на март Daimler Truck, която разработва и произвежда камиони, и Mercedes-Benz преустановиха дейността си в Русия. Daimler Truck прекрати сътрудничеството с КАМАЗ и се опита да продаде своите 15% в руската компания. За това обаче трябва разрешение от правителството на Русия и от основния акционер на КАМАЗ – държавната корпорация Ростех, която притежава 47,1% от акциите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *