ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Започна срещата на работодателските организации, членки в МОР

Международна организация на работодателите - МОР - БТПП - Будапеща - септември 2022

В Будапеща започна годишната работна среща на работодателските организации от страните от Европа и Централна Азия, членуващи в Международната организация на работодателите (МОР). На срещата от страна на Българската търговско-промишлена палата участва Васил Тодоров – главен секретар.

Васил Тодоров направи обзор на икономическата ситуация в България, акцентирайки върху процесите на възстановяване на бизнес средата, нарастващите цени на електрическата енергията и природния газ.

“Палатата стимулира и насърчава всеки един предприемач в тази непредвидима икономическа и политическа среда,  да премине към ВЕИ за собствени нужди. Предприели сме и редица действия за облекчаване на регистрационните режими за малки ВЕИ-та към уведомителен режим, като сме изложили нашите препоръки към правителството“, допълни Тодоров.

Главният секретар информира и за последните промени в трудовото законодателство в България, както и за процеса на съгласуване на Национално тристранно споразумение между представителите на национално представените организации на работниците и на работодателите.

В първия ден на събитието министърът на икономиката на Унгария – Мартон Наги, представи данни за икономическата ситуация в страната. Съвпадението на много кризи принуждава унгарската държава да увеличи държавните разходи като подпомогне редица местни предприятия, заради изключително високите цени на електроенергията и суровините.
Министър Наги обоснова необходимостта от целенасочена подкрепа на енергийно интензивните предприятия, които търпят значително щети от кризите.

В рамките на срещата представителите на организациите от отделните държави представиха информация за състоянието на икономиката в техните страни – и по-специално инфлация, цени на електроенергията и енергоносителите, схеми за подпомагане и компенсации, с особен фокус върху малките и средни предприятия.

По време на срещата беше проведена експресна анкета относно дейностите, на които МОР следва да акцентира и да развива. Най-голям брой отговори бяха насочени към необходимостта от предлагане на услуги на членовете.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *