ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Заради циментирането на “Корал” саботираха и “Държавен вестник”

Плаж Корал

Скандалите около заповедта на вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, чрез която той иска да опази "Корал", не спират. Причината е "основателна": Сандов обяви залива за защитена местност и забрани в него да влизат каквито и да било моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Възможните изключения са само три – при бедствия, в извънредни ситуации и за нуждите на риболова от октомври до март.

Съвсем естествено, тази заповед предизвика цунами от обществено недоволство, но по време на т. нар. публични дебати по темата никой не пожела да чуе и да осмисли аргументите на министъра. А те далеч не са маловажни. Ето защо си струва да ги припомним.

До 2030 г., например, България е длъжна да фиксира своите 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони. Това са само част от ангажиментите, които сме поели с присъединяването ни към Конвенцията за биологично разнообразие ("Коалиция за висока амбиция за природата и хората") на 2 март тази година.

Сякаш напук на всички нормативни предписания, начело с разпоредбите на Конституцията и Закона за нормативните актове, в продължение на един месец въпросната заповед не бе обнародвана в „Държавен вестник“ и по този начин влизането й в сила бе отложено.

След като министър Сандов публично огласи 

този таен уж бойкот, във вторник (26 юли) заповедта му най-сетне бе обнародвана.

Поставените в нея ограничения, както и самото обявяване на Корал за защитена територия, срещнаха сериозен отпор от кмета на Царево Георги Лапчев.

Градоначалникът, на когото парк „Странджа“ отдавна е трън в очите, защото му пречи да застрои и последните девствени кътчета по Южното Черноморие (тема, която „Банкеръ“ следи от години), днес сипе огън и жупел срещу заповедта на министъра.

Лапчев, като един перфектен манипулатор,  

много бързо успя да организира недоволството на рибарската общност тук, която заплаши „със сопи“, ако тази заповед влезе в сила. „Консолидиращите“  недоволството им дори обявиха, че щели да напълнят Корал с лодки. А във всяка от тях щяло да има и сопа, за да изринат „тези узурпатори“…

Кои са „узурпаторите“ не стана много ясно. В отговора си обаче екоминистърът каза, че протестиращите визират „един от тях, който е взел залива „Корал" в джоба си“…

Нещо повече, водачите на "рибарските" протести заподозряха управляващите в нова корупционна схема. Лайтмотивът в аргументите им против тази министерска заповед беше, че се нарушавали интересите на хората от две общини в полза на десетина човека, „които считат себе си за богоизбрани“…

По думите на един от разгневените рибари  Йордан Каракашев, в този район имало най-много лодки за дребномащабен риболов – около 340, на които седем месеца щяло да бъде забранено да преминават през тази зона и всички те щели да бъдат сериозно ощетени от задаващите се ограничения.

Далеч не на същото мнение е министър Сандов, който твърди че самите рибари ще имат полза от това да има защитени акватории, тъй като по този начин ще се създадат т.нар. детски ясли за рибите.

Царевският градоначалник Лапчев

продължи да нагнетява напрежението,

като  определи забраните  като „нелогични и неясни“  и  усилено да натрапва версията, че новият норматив щял да ликвидира местната рибарска общност.

Нещо повече, той обвини министъра, че с тази заповед е нарушил принципа на прозрачност при обсъждане и вземане на решението за създаване на защитена местност.

И дори обяви норматива в противоконституционен, защото нарушавал правата на български граждани, като заподозря авторите й в лобизъм. Без да посочва имена той не пропусна да отбележи, че вече десет години имало  „едни хора, които са завладели тази територия”. И поясни, че с обявяването на Корал в защитена територия, те щели да я прилапат само за себе си.

Тук е моментът обаче да припомним, че 

обвиненията в непрозрачност на процедурата 

просто увисват във въздуха. Защото преди почти два месеца, когато по предложение на Сдружение „Да запазим Корал“, започна процедурата за обявяване на морската територия „Корал“ за защитена – по реда на Глава Трета от Закона за защитените територии, а не за морска защитена зона по реда на Закона за биологичното разнообразие – темата беше коментирана и от РИОСВ-Бургас.

От там тогава съобщиха, че предложената територия вече попада в границите на Защитена зона „Натура 2000“ – BG0001001 „Ропотамо“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фаунa, обявена със Заповед ( № РД-1042 от 17 декември 2020 г.) на министъра на околната среда и водите  и изменена (с увеличение на площта) с Решение на Министерски съвет № 564 от 30 юли 2021 година.

Казано накратко, позицията на РИОСВ-Бургас може да се обобщи така: „Съгласно Закона за защитените територии, обществено обсъждане на предложение за обявяване на защитена територия се прави само при обявяване на категориите резерват, поддържан резерват, национален парк и природен парк. При обявяване на защитена територия от категориите „защитена местност“ и „природна забележителност“ се извършва след предварително съгласуване с Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите, когато предложението засяга горски територии.“

Дни след това, директорът на РИОСВ-Бургас назначи комисия, която да разгледа предложението, но… след произнасянето по целесъобразност на Министерството на околната среда и водите.

Стана ясно, че в рамките на комисията по обявяване на морска защитена територия „Корал“ са включени освен представителите на институциите, така и оправомощени лица от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Да не говорим, че в самата заповед за свикване на комисията по реда на Закона за защитените територии беше посочено, че комисията трябва да разгледа и вземе окончателно решение, относно обявяването, границите и режима на предлагания за защита обект.

И поясниха, че едва след всички тези процедури може да се случи обявяването на защитена територия, като се определя и нейния режим на дейности, който започва да действа след влизане в сила на заповедта на министъра на околната среда и водите, посочиха още тогава от екоинспекцията.

За да бъдем безкрайно коректни трябва да напомним, че предложенията внесени от сдружение „Да запазим Корал“, оглавявано от Атанас Русев, се основаваха единствено на стремежа на организацията да се запази екологично чисто и тихо море, в което видовете да се размножават. Плановете им бяха най-вече за размножаване на вида „тюлен-монах“, който според еколози в миналото бил обитавал тази местност.

Така, че 

версията за „непрозрачността“ на процедурата доста издиша,

тъй като едва след всички обсъждания, Комисията по обявяване на защитени територии в РИОСВ-Бургас даде „зелена светлина“ на процедурата по разширяването на защитената местност и влизането в нея на 1320 дка от морето.

Любопитен детайл от гласуването на тази комисия е, че единственият гласувал "Против" е бил кметът на Царево Лапчев.

За да бъде спазена процедурата по Закон, протоколът от заседанието е бил предаден на Министерството на околната среда и водите и едва тогава е дошъл редът на т.нар. „положителна резолюция“ , последвана от Заповедта на министър Сандов.

Сега

Лапчев се заканва да обжалва процедурата в съда 

и то в момента, в който тя влезе в сила. Очевидно обаче някой не бърза това да се случи, защото може би се чака по-сговорчив министър, който няма да „разрушава“ отдавна установените практики в тази община. А именно – да не се бърка в "делата" на местните велможи, задоволяващи интересите на всеки „по-учтив“ инвеститор…

По този повод, един коментар в социалните мрежи описва ситуацията хем по достойнство, хем безкрайно… справедливо, да речем: „Лапачев не страда за рибарите. Изобщо не му пука за тях. Страда, че вече не може да издава разрешения за строеж на бетонни грозилища за спане на хиляди туристи, както бе предвидено по подробен устройствен план за имотите на Корал. Не може да си натопи ръчичките в кацата с мед, защото кацата изчезна с тази заповед на министъра“.

Някой нещо да добави?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *