ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Зорница Русинова

Тази седмица ще остане в хрониките на историците, описващи пътя на България към еврозоната с мащабната бизнес конференция в Sofia event center, която мина под надслов "България в еврозоната – предимства и възможности".

Един от участниците в нея

Зорница Русинова –председател на консултативен органи- Защо има възприятие за инфлация при замяна на еврото? Какво може да се направи, за да се отговори на притесненията на гражданите и обществото?

Беше представена монография на СУ Статистиката е официална – на евростат – по-малко от един процентен пункт се е увеличила инфлацията в страни, които са се присъединили. Какво трябва да се направи и може да се направи?

Надявам се такива форуми да има почти всяка седмица по различни теми. Това, което искам да подчерта, че икономическият и социалният съвет е единствената структура в държавата, която извън политиците, експертите и банкерите говори по темата за еврозоната. През тази година ние институционално, бидейки сезирани от Народното събрание, подготвихме анализ на икономическия и социалния съвет, как влизането на еврозоната ще се отрази на инфлацията и доходите на хората. Икономическият и социален съвет представлява единното и консенсусно мнение на бизнеса, на българските работници и на гражданските организации. Извън политическите намерения и извън експертната работа, която е свършена през годините, ние разполагаме с добър експертен анализ на трите важни групи в обществото ни, които застават ясно зад политическия ангажимент и дават реална оценка на това как по отношение на инфлация, доходи – няма никакъв риск върху осигурителната система и пенсиите, нещо, което изобщо не се споменава, а голяма част от хората се притесняват, виждат сериозен подем на държавата ни и възможност при влизане в еврозоната, ние да догоним икономическата конвергенция, за която сме се надявали да стане наша ценност. Надявам се, че нашето поколение, не само децата ни, ще могат свободно да борави с еврото на нашия вътрешен пазар.

И оттук нататък какво трябва да направим? Първо, ако продължаваме да мислим дали сме готови или не сме, ние губим ценно време. И препоръката, която е важно да направим, е, че този национален план, който беше приет, трябва да има малко по-широк план, говоря като бивш министър на труда, защото, когато трябва с бързи темпове да се справим със сериозен проблем,трябва да обединим всички усилия и оттук нататък правителството трябва да ангажира абсолютно всички, които имат ангажимент към влизане в еврозоната, първо да се даде бърза писта на администрацията, за да направи техническата подготовка на националната банка, на администрацията, да имат бърза писта за политически решения и добра организация, защото техническата работа е огромна.

И това трябва наистина много бързо да се свърши и граничи с работата, която всички ние свършихме, когато се присъединявахме. Втората тема е свързана с информацията – големият проблем на България и което се вижда от нашия анализ и което всъщност се видя на днешния форум, е че заради липсата на информация и заради политическото говорене само в определена насока на негативизъм – голяма част от хората имат много страхове. Затова не е необходима само информационна кампания – информационната кампания през медиите ще свърши своята работа. Но първата и основна работа е – нещо, за което вече стана въпрос – е да има яснота по отношение на потребителските въпроси – да е ясно кой е органът, който може да отговаря за потребителските въпроси, защото основната грижа на хората е какво ще се случи с цените. Нашата препоръка е да има достатъчно дълго – много повече отколкото е в закона, много повече и отколкото е практиката в прибалтийските държави и в Хърватска – е показването на цените в двете валути – в лев и в евро. Защото единственият начин за прозрачност, това е да виждаме и двете цени. Тогава един човек много лесно може да си направи сметката, дали има разлика в цената заради това, че се превалутира или тази разлика в цената се дължи на нещо друго и да има ясен и прозрачен механизъм на кого този човек да се обади – дали да се обади на своя работодател, на синдикатите, дали да се обади на Комисията за защита на потребителите. Защото хората имат въпроси, но не знаят на кого да ги зададат. Въпросите за кредитите и за заплатите знаят на кого, но когато става въпрос за нелоялни практики – трябва да има яснота и трябва да има ясен ангажимент – със санкции по отношение на нелоялните търговци и това ще успокои хората и последното нещо, което не беше достатъчно засегнато, са ангажиментите на всички обществени личности –на всички политици и експерти, които имат принадлежност и желание ние да влезем в клуба на богатите и това са сериозните ни външнополитически усилия, които трябва да положим. Защото това не е въпрос само на технически критерии – инфлация, но е въпрос и на политически престиж, видяхме какво стана с Шенген – така че ние имаме все още време – поне една година – да обединим усилията си и вярвам, че те ще дадат резултат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *