ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Асоциацията на българските застрахователи остава единна

застраховане

ДЗИ замрази напускането си до общото събрание на браншовата организация

Късно снощи стана ясно, че ДЗИ, който обяви, че напуска браншовата асоциация без формални мотиви, засега замразява членството си. Това заяви за „БАНКЕРЪ” източник от АБЗ , пожелал анонимност.  

Двете страни са се разбрали до края на месеца в рамките на асоциацията да се проведе обсъждане на основните приоритети пред застрахователния бранш. След това ще бъде гласувана единна позиция, която да бъде представена на депутатите в 49-ото Народно събрание. Идеята е акцентите, които се нуждаят от законови промени, да бъдат подкрепени от парламента.

На бъдещата среща ще бъде поставен и въпросът защо ДЗИ не е представена в Управителния съвет на АБЗ. Членството на дружеството би му дало възможност по-ревностно и пряко да защитава интересите си.

Решението на една от най-големите застрахователни групи в страната да напусне асоциацията бе продиктувано от поведението й по време на обсъждането на законови поправки в Кодекса за застраховането, които трябваше да гарантират навременното плащане на обезщетения по полицата “Гражданска отговорност” в международната система “Зелена карта”. В последните дни на предишния парламент тя подкрепи добавка, която практически обезсмисляше промяната.

При дебатите в Народното събрание около поправката “Зелена карта” често беше изтъквано, че зад спорния текст стои целият бранш. Много от партиите също оправдаха бламирането на предложенията на финансовото министерство именно с това, че застават зад исканията на българските застрахователи.

От АБЗ пък твърдят, че проектопромените били писани „на коляно”, не били изпипани и можели да доведат до големи проблеми в дейността на застрахователните дружества.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *