ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Банките от Алианса за нулеви емисии не зануляват “въглеродните” кредити

Банките, които се включиха в Банковия алианс за нетни нулеви замърсители (NZBA) обещаха да съобразят кредитните и инвестиционните си портфейли за постигането на крайната цел за нулеви емисии до 2050-а. Това е абсолютно неотложна задача, защото Земята става все по-гореща и ограничаването на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий над равнищата отпреди индустриализацията изглежда все по-непостижимо.

Реалността обаче е, че най-едрите финансисти на енергийните доставчици на планетата, повечето от които са членове на NZBA, изобщо не изпълняват ангажиментите си. Анализатори на агенция “Блумбърг” информираха на 28 февруари, че мнозинството от тях са предоставили по-малко средства на фирмите за възобновяема енергия и проекти отколкото на компаниите за затоплящите атмосферата изкопаеми горива. Основната цел е да се постигне съотношение 4:1, като числото 4, което е за нисковъглеродните енергийни източници, трябва да се достигне до 2030-а. В края на 2021-а обаче коефициентът е бил 0.92:1.

Според експерти от Комисията за енергиен преход, “предизвикателство номер едно” е да се накарат банките от NZBA да изпълнят обещанията си. Втората задача е да се изиска от кредиторите извън алианса, особено в развиващите се икономики, да вземат мерки за редуциране на емисиите.

През 2021-а “енергийното” съотношение на най-едрата акула от Уолстрийт “Джей Пи Моргън Чейз” е било 0.7:1 – малко по-лошо отколкото 0.8:1 на “Ситигруп”, но доста по-добро от 0.4:1 на “Уелс Фарго”. От десетте най-големи банки френската “БНП Париба” е била с най-висок резултат – 1.7:1. Но нито една от класираните в първата десетка кредитни институции не се доближава до целевия коефициент 4:1.

Банките от NZBA са осигурили финансиране, свързано с енергийни доставки, за 1.2 трлн. щ. долара през 2021-а, като 585 млрд. долара от тях са отишли за нисковъглеродни енергийни източници, а 636 млрд. долара – за изкопаеми горива, което прави съотношение 0.92:1. Средната стойност на въпросния коефициент за кредиторите извън алианса е била 0.64:1.

За целите на изследването си анализаторите на “Блумбърг” са проучили заеми, облигации, акции и проекти за финансиране, предназначени за енергийния сектор и други свързани с него емитенти. След което са използвали корекционен фактор за всяка от над анализираните 2895 компании, за да изчислят сумата на финансиране на чисти енергийни източници спрямо 1142 финансови институции, насочили средства за изкопаеми горива.

С всяка изминалата година природозащитниците стават все по-критични към кредиторите, защото глобалното затопляне всява хаос по целия свят с наводнения с хиляди жертви, дълготрайни суши и екстремни бури. “Все още можем да ограничим затоплянето на планетата до 1.5 градуса по Целзий, но банките ще продължат да ни провалят, освен ако не преразгледат кредитните и гаранционните си практики”, посочва Люси Пенсон – основателка и директорка на организацията с идеална цел “Риклейм финанс”. Тя допълва, че финансовите институции могат да приемат “много целеви параметри за декарбонизация, но ще продължат да влошават климатичните условия докато подкрепата им за компаниите за изкопаеми горива не бъде обвързана с прекратяването на разработването на нови проекти за въглища, суров петрол и природен гази и редуциране на продукцията им до 2030-а”.

Най-едрият гарант на енергийни сделки – “Джей Пи Моргън Чейз” – недоволство, че анализаторите на “Блумбърг” не са взели предвид данъчните отстъпки и данъчните кредити, заемащи растящ дял от проектното финансиране в съединените щати. Банкерите твърдят, че са осъществили такова финансиране за над 5 млрд. долара през 2021-а, което вдига енергийния коефициент на 0.8:1. И посочват, че в бъдеще тези суми ще се увеличават след като през миналата година щатските конгресмени приеха Закона за редукция на инфлацията. Огромните климатични провизии в него, според “Джей Пи Моргън Чейз”, ще разширят обсега на политиката на данъчни кредити и ще насърчат нисковъглеродните проекти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *