ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

БНБ пуска възпоменателна монета “200 г. от рождението на Найден Геров”

От 6 февруари Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от рождението на Найден Геров“ от серията „Българско възраждане“.

Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 лева, уточниха от централната банка. Тя е в тираж от 5000 броя.

На лицето на монетата са изобразени: горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея: на два реда номиналната стойност „10 ЛЕВА“, стилизирано изображение на сградата на класното училище в Копривщица, а долу – годината на емисията „2023“. В полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На гърба на монетата е изобразен е Найден Геров, а над него в полукръг – надпис „200 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НАЙДЕН ГЕРОВ“.

Автор на художествения проект: Тодор Ангелиев.

Найден Геров (23.II.1823 г. – 9.X.1900 г.) е български просветител, книжовник, езиковед, преводач, фолклорист, общественик и дипломат.

След Освобождението Геров се оттегля от обществения живот и продължава в Пловдив делото на своя живот – писания пет десетилетия петтомен български речник („Речник на блъгарский язик с тлъкувание речити на блъгарски и руски“).
Найден Геров е избран за дописен и почетен член на Българското книжовно дружество (днес Българската академия на науките) и доживява присъединяването на Пловдив и Копривщица към Княжество България

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по една монета. Условието е независимо дали се закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Клиентите, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

До края на работния ден на 6 февруари новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Банка ДСК“ АД, „Кей Би Си Банк България“ ЕАД, „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *