ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

БНБ пусна в обращение възпоменателна монета за Христо Ботев

От днес Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета на тема “175 години от рождението на Христо Ботев” от серията “Българско възраждане”. Това е първата възпоменателна монета за тази година, обявиха от националната банка.

Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 лева, уточняват от централната банка.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. “Княз Александър I” № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. “Михаил Тенев” № 10, както и в офиси и клонове на “Банка ДСК” АД, “Кей Би Си Банк България” ЕАД, “Първа инвестиционна банка” АД, “Тексим Банк” АД и “Централна кооперативна банка” АД.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите Българската народна банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Новата монета ще бъде предоставена на банките за продажба до края на работния ден на 3 януари 2023 година.

На лицевата част на монетата са изобразени: емблемата на БНБ с годината “1879” върху лентата; в полукръг горе надпис “БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, а долу – годината на  емисията “2023” и номиналната стойност “10 ЛЕВА”. На гърба на монетата е изобразен Христо Ботев, вдясно – надпис  “175 ГОДИНИ” и подписът му, а отгоре в полукръг – надпис “ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ”.  

Автори на художествения проект на монетата са Пламен Чернев и Преслав Чернев. Тя е от сребро, проба 999/1000 и е в тираж от 5000 броя. 

На българския революционер и поет са посветени над 120 паметници в България и по целия свят – от Аржентина, през Франция и Австрия, до Турция, Румъния и Русия. А името му носят населени места и върхове, улици и булеварди, училища и читалища из цялата страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *