ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

България излиза от Международната банка за икономическо сътрудничество

зала на фондова борса акции пари

България официално е уведомила Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), че се оттегля от членство в институцията. Уведомлението е подадено на 16 февруари. Оттегляне на страната ни ще се случи в срок от шест месеца, т.е. от 16 август.

Припомняме, че през януари тази година със 138 гласа “за”, 26 – “против” и 18 “въздържал се” Народното събрание прие на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка (МИБ) и нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Документът бе внесен за обсъждане от Министерския съвет.

Международната банка за икономическо сътрудничество е финансова институция, основана през 1963 г. в Москва. Дейността й се осъществява в съответствие с междуправителствено Споразумение за организацията и дейността на МБИС, регистрирано в Секретариата на ООН на 20 август 1964 г., както и с приетия Устав.

Страните-членки на банката са България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия.

Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. България е със статут на страна-учредителка като размерът на записания дялов капитал на страната ни, в съответствие с Устава, е 7.56% от капитала на банката, или 15.1 млн. евро.

Международната банка за икономическо сътрудничество пласира през септември 2021 г. за първи път емисия облигации на „Българската фондова борса“. Тя е първата голяма международна финансова институция, която емитира на регулиран пазар в България 68 млн. лв. емисията е дебютът на финансовата институция на европейския дългов пазар.

Облигациите на МБИС са обикновени, поименни, безналични, лихвоносни, свободно прехвърляеми, неконвертируеми и необезпечени. Номиналната им стойност е 10 000 лева. Дълговите книжа са с падеж през юни 2024 година. Те са емитирани с годишна лихва от 1.15%, която ще се изплаща на шест месеца.

В България банката е подкрепяла със заеми проектите на „Булгартрансгаз“ ЕАД за изграждането на „Балкански поток“, „Доверие Обединен холдинг“ АД за нейни проекти, включително в медицинската индустрия, и „Еврохолд България“ за развитие на застрахователния бизнес в Полша, България и Румъния.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *