ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Влоговете на домакинствата са 70 млрд. лв., кредитите – 33 млрд.

Рефинансиране на кредити - сто в едно - калкулатор

Сумите, вложени в депозитите в банките продължават да растат.

В края на ноември влоговете на неправителствения сектор, който обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата), са в размер на 113.16 млрд. лв. (73.2% от БВП). Годишното им увеличение е 13.4 на сто, сочат данните от БНБ. За сравнение, тази сума през октомври нарасна на годишна база с 11.6 на сто.

Домакинствата остават най-големите вложители в банките. Техните депозити достигнаха 70.25 млрд. лв. (45.5% от БВП) в края на ноември. Те се увеличават със 7.9 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Депозитите на нефинансови предприятия са за 39.05 млрд. лв. (25.3% от БВП). В сравнение с ноември миналата година те се увеличават с най-голям дял в неправителствения сектор – с 26.5 на сто.
Влоговете на финансовите предприятия също нарастват, макар и само с 2.3 на сто на годишна база и в края на единадесетия месец достигат 3.85 млрд. лв. (2.5% от БВП).

Кредитите също се увеличават. Ниските лихви дават тон на тази тенденция.

В края на ноември заемите за неправителствения сектор са на стойност 80.18 млрд. лв. (51.9% от БВП) при 79.19 млрд. лв. към октомври тази година (51.2% от БВП). Изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно и от нетните продажби на кредити от други парично-финансови институции, чиито обем за последните дванадесет месеца е 189.2 млн. лева. На годишна база продадените кредити от други парично-финансови институции са за 189.2 млн. лв. (в т. ч. 14.8 млн. лв. през ноември 2022 г.) като за последните дванадесет месеца няма обратно изкупени кредити.
Заемите, които за взели нефинансовите предприятия нарастват с 11.1% на годишна база и в края на месеца достигат 41.18 млрд. лв. (26.6% от БВП). Кредитите за домакинствата са на стойност 33.11 млрд. лв. (21.4% от БВП) в края на ноември. Спрямо същия месец на миналата година сумите се увеличават с 15.5 на сто.

В края на ноември жилищните кредити са в най-голям размер – 16.25 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 18 на сто. През октомври годишното повишение беше със 17.9 на сто.

Потребителските кредити възлизат на 15.17 млрд. лв. и се увеличават с 14.1 на сто спрямо ноември миналата година. За сравнение през октомври имаше ръст от 13.8 на сто.

На годишна база другите кредити /включват и средствата, отпуснати на сдруженията на собствениците по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради/ нарастват само с 4.2 на сто, като достигат 406.8 млн. лева.

Кредитите за работодатели и самонаети лица се увеличават с 9.9% на годишна база през ноември. Те са взели по-малко заеми през единадесетия месец спрямо октомври, когато увеличението при тези заеми и било с 10.6 на сто. В края на ноември тези кредити са в размер на 450.8 млн. лева.
Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са за 5.89 млрд. лв. (3.8% от БВП) в края на ноември. В сравнение с ноември миналата година те се увеличават с 19.2 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *