ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Втора грузинска банка започна да затваря сметки на руснаци

грузия абхазия южна осетия

Грузинската банка Liberty Bank започна да затваря сметки на руснаци. Това беше съобщено в телеграм канала Banksta. Това е вторият случай на закриване на сметки на руски граждани от грузинска банка. 

Припомняме, че Банката на Грузия първа блокира сметките на руснаци.

Както се уточнява в съобщението, Liberty Bank е закрила сметките на няколко руски граждани. В същото време кредитната институция отказа да назове причината за закриването на сметката, тоест сметките са закрити без обяснение. Докладът също така посочва, че поне една от сметките е била открита за съхранение на малки суми пари и не е участвала в транзакции с криптовалута.

Liberty Bank е третата по големина банка в Грузия. Тя е известна като пенсионен оператор, печалбата ѝ за миналата година възлиза на 52 милиона лари.

През декември миналата година грузинската банка Bank of Georgia – най-голямата търговска банка в Грузия, започна принудително да закрива сметките на руски граждани. Причините за блокирането в кредитната институция не се съобщиха, като се позоваха на вътрешните процедури на банката и правото й да закрива сметки без обяснение. 

Източник от Bank of Georgia е казал, че руснаците все още могат да открият банкова сметка. Но кредитната институция е известна с това, че изискваше от руските емигранти да попълнят въпросник, в който кандидатът трябваше да признае териториалната цялост на Грузия и Украйна и да осъди действията на руските власти. Скоро след това тя се отказа от тази практика, която предизвика голям скандал в медиите и социалните мрежи. Други грузински банки не предлагаха такива въпросници на своите клиенти.

Сега обаче закриването на сметки в Liberty Bank обаче не е свързано с гражданството на клиентите, уточняват от банката.

С обявяването на мобилизацията в Русия, хиляди руски граждани напуснаха страната, като се изнесоха в съседните страни, включително и в Грузия. В резултат националната валута на Грузия – лари, поскъпна поради притока на руски средства в грузинските банки. Грузия не е налагала едностранни санкции срещу Руската федерация, но се съобразява с финансовите ограничения на западните държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *