ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Второто плащане по ПВУ зависи от приемането на 22 законопроекта

Парламент Народно събрание сграда

Изплатени са средствата от първия транш по националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в размер на 1.37 млрд. евро (2.6 млрд. лв.).

Европейската комисия прие всички 22 етапа и цели, които бяха включени в първото искане за плащане, като успешно изпълнени и преведе първото плащане от общо предвидените за страната ни 5.69 млрд. евро.

Получените средства дават възможност за продължаване на вече започналите дейности по реализиране на ключови за страната ни реформи. Финансирането ще подпомогне изпълнението на капиталови инвестиции в сфери като енергетика, здравеопазване, образование, транспорт, устойчиво икономическо развитие. Към 16 декември извършените разходи по Плана за възстановяване е устойчивост възлизат на 46.3 млн. лева.

Към момента всички ведомства полагат усилия за изпълнение на 66 етапа и цели, като 22 от тях са свързани със законодателни инициативи, които са включени във второто искане за плащане в размер на 724 млн. евро, предвидено за първото тримесечие на 2023 година.

От ключово значение за изпращането на второто искане за плащане е приемането от Народното събрание на 22-та законопроекта, които правителството предварително е съгласувало с Европейската комисия и евентуална тяхна значителна промяна поставя под риск получаването на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *