ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Въпреки застоя при лихвите, българите трупат пари в банките

пари

Лихвите по депозитите у нас все още пазят спокойствие и през ноември, отчита Българската народна банка.

В сравнение с октомври средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет (ДДМ) в левове за нефинансовите предприятия се увеличава до 0.51 процента, а по тези в евро се запазва на ниво от 0.37 на сто. Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове остава на ниво от 0.00%, а по влоговете в евро се понижава незначително до 0.00 на сто. 

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове се повишава с 326.9 на сто (296.3 млн. лв.) до 387 млн. лева. А при влоговете в евро увеличението е с 807.8% (196.1 млн. лв.) и достигат сумата от 220.4 млн. лева. 

През ноември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове за домакинствата (включва се и сектор Нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД)

 се запазва на ниво от 0.37 процента, а по тези в евро нараства с 0.38 процентни пункта до 0.86 на сто. 

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове се понижава незначително до ниво от 0.00 на сто, а по влоговете в евро остава на ниво от 0.01 на сто. Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове намалява до 0.11 на сто, а по тези в евро се запазва на ниво от 0.16 процента. 

Въпреки спокойствието при лихвите по депозитите за домакинствата, обемът на новия бизнес по влоговете с договорен матуритет в левове продължава да нараства. През ноември това става с 27.6 на сто (33.8 млн. лв.) до 156.5 млн. лева. При новите депозити с договорен матуритет в евро увеличението е още по-голямо – със 117.9 на сто или 90.6 млн. лв. до 167.5 млн. лева. 

Основни лихвени проценти и ДЛП 

Основният лихвен процент (ОЛП) през ноември вече е 0.59 процента, като в сравнение с октомври се увеличава с още 0.10 процентни пункта. 

Индексът ЛЕОНИА Плюс пък се повишава с 0.71 пр. п. до 1.30 на сто. Лихвеният процент по свръхрезервите е 0.00%, като спрямо октомври остава без промяна. 

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през ноември е 1.85%, като спрямо октомври също запазва нивото си. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *