ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Да напуснем ли “убежището” на депозита?

криза

Финансисти и аналитици са почти единодушни, че темпът на инфлацията, която почти докосна 20%, през тази година ще се забави. Но това е повод за малко радост, защото до връщането на предковидните стойности предстоят години на относително високи нива.

И докато сме загледани в промоциите на отделни храни, докато купуваме 3 стоки на цената на две, защо забравяме за парите, оставени „на склад”, които всеки ден се обезценяват? При лихви, трептящи около нулата, инфлацията само за миналата година е изяла от тях между 17%, колкото е официалното поскъпване, до 50% – при малката потребителска кошница. Ако преди година сте внесли на депозит 10 000 лева, сега реално имате най-много 8 300 лв. – по покупателна способност, разбира се.

Да,

банковият депозит е преди всичко сигурност.

Когато и да решите, можете да изтеглите парите, които сте внесли, плюс символичен бонус от лихва, задето сте играли безрисково. Дори и банката да фалира, законът защитава парите ви до 196 000 лева. Тоест в името на гарантираната главница, вие вдигате ръце пред инфлацията. При все че има варианти и по-успешно да се борите с нея.

Как? Отговорът на този въпрос е един – с цената на увеличен, но премерен риск.

По принцип да се търси

инвестиция с висока доходност и с нисък риск

е икономическа алхимия. Освен ако поначало сте лековерен човек и вярвате на рекламните послания на търговските вериги за „високо качество на ниска цена”. Затова, решите ли да бягате от депозита, направете го плавно – насочете се там, където нещата са по-ясни и рискът се родее с този при любимия депозит.

Взаимните фондове, особено нискорисковите и донякъде балансираните, са такива инвестиционни инструменти. Те, както и някои борсово търгувани фондове, които могат да се използват през инвестиционните застраховки (а и не само), са продукти подходящи за нуждите ви, една от които със сигурност е предпазване на средствата от инфлацията.

При голяма част от клиентите фокусът върху такива продукти е върху инвестицията, а не върху застрахователната част, но симбиозата между двете ползи ги прави до някъде успешно убежище.

Разгледайте официалните статистически данни за дейността на взаимните фондове. Някои постигнаха през 2022 г. доходност от над 20 процента. Внимание обаче –

много други са „на червено”,

като рекордьорите в това отношение са загубили 30, че и 46% от инвестираните в тях пари.

Така че в случая сами или с помощта на семейния съвет няма да се справите. Още повече, че договорните фондове са различни по рисков профил, играят на различни пазари, инвестират в различни инструменти и съпоставимостта между тях не е аматьорско начинание.

Добра находка, както споменахме, са Борсово търгуваните фондове (ETF – exchange-traded funds). Те обикновено следят движението на определен индекс или определен индустриален или друг сектор от икономиката и могат да бъдат както активно, така и пасивно управлявани. Основно предимство при търговията с ETF е оптимизацията на трансакционните разходи.

Но ако все пак чувствате леко притеснение от колективните инвестиционни схеми,

обърнете се към златото –

единственото вечното убежище при кризи и войни. За последните 15 години то е увеличило цената си със 185 процента.

Е, ако сте го купили в края на март 2022 г., когато цената му почти докосваше 2000 долара за тройунция, а сега трепти около 1800 долара (примерно), всякакви съвети в тази насока не звучат логично. Но, ако експерт, който следи котировките му, ви каже, че точно сега е моментът да купите по-скъпо инвестиционно злато, а не евтини накити, как ще реагирате?

Впрочем, ако депозитът е на значима сума, защо да не го превърнете в недвижимост? „Имот ни хляб яде, ни вода пие”, казваха дядовците. Имотите поскъпват, наемите – също… Да не забравяме обаче, че все повече гласове предупреждават, че в момента това е доста рисково начинание.

Има ли „имотен балон”

и дали няма да влезете в него малко преди да се спука?

Всички тези въпроси човек не бива да се опитва да решава сам, нормално е да потърси експертни отговори от независими консултанти.

Финансовите консултанти са за това – да ви ориентират в света на парите. Обективно и безпристрастно като ви помогнат да преодолеете инвестиционния си страх, като ви предпазят от рекламната истерия на съмнителното бързо благоденствие или ви извадят от състоянието на финансова летаргия, при която губите без да усещате част от финансовия си интегритет.

Максимата, че човек се учи от грешките си, е опасна за финансовото му здраве.

Когато взимаш важни решения в живота си трябва да внимаваш. Всъщност и с консултантите е така. Първо, проверете дали този финансов консултант е в публичния регистър, какви отзиви има за него…

Има компании, при които тази услуга е платена и съвсем не е вярно, че колкото повече си плащаш, толкова по-добре консултантът защитава интереса ти. В тази сфера е нужен преди всичко морал, а консултантът или го има, или го няма.

И още, ако търсите партньор, водач, с който успешно да бродите из финансовите дебри, не чукайте на безброй врати, разнопосочните съвети ще ви объркат допълнително.

______________

Бел. ред.: Публикацията не е препоръка за взимане на инвестиционни решения!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *