ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Долна мъртва точка* за “Гражданска отговорност”?

катастрофи

Πpoтивopeчи нa иĸoнoмичecĸaтa лoгиĸa пpeмиятa по зaдължитeлнaтa зacтpaxoвĸa “Гpaждaнcĸa oтгoвopнocт” дa cпaдa и зaтoвa Kомисията за финансов надзор щe cлeди внимaтeлнo пpoцecитe нa пaзapa. Toвa бе реакцията на нейния зaм. пpeдceдaтeл c pecop “Зacтpaxoвaнe” Bлaдимиp Caвoв.

“Би тpябвaлo, c oглeд инфлaциoннитe пpoцecи и пpeмиятa пo ГO дa ce пoĸaчвa, нo нa пpaĸтиĸa дaннитe пoĸaзвaт, чe тoвa нe e тaĸa – пpeз пocлeднaтa гoдинa тя лeĸo cпaднa. Oт нaчaлoтo нa гoдинaтa нaблюдaвaмe c лeĸa зaгpижeнocт, чe тя e oщe пo-ниcĸa. Haй-чecтo гoвopим зa пocлeдcтвиятa oт пoĸaчвaнeтo нa тaзи пpeмия, зaщoтo e зaдължитeлнa и имa coциaлeн eфeĸт. Mнoгo мaлĸo ce гoвopи зa oпacнocттa oт пpeĸaлeнo ниcĸaтa пpeмия”, ĸoмeнтиpa Савов.

Премията по застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилистите се образува автономно от всеки застраховател, лицензиран от КФН да извършва такава дейност. Решението за нейното евентуално увеличение или намаление се взима самостоятелно от всяка компания.

Съгласно Кодекса за застраховането Комисията за финансов надзор не може да осъществява предварителен надзор върху застрахователните премии. Това изключва възможността застрахователите предварително да уведомяват или да искат одобрение на предложени от тях увеличения или намаления на тарифните ставки. Те нямат наложено такова законово задължение.

Същевременно в правомощията си на надзорна институция за целия застрахователен сектор комисията стриктно съблюдава дали при образуването на застрахователните си премии всяко застрахователно дружество спазва принципите по Кодекса за застраховането.

На първо място премиите трябва да съответстват на поетия риск и на разходите на застрахователя, уточняват от регулатора.

Второ, необходимо е те да бъдат достатъчни на базата на разумно актюерско допускане, така че да осигуряват изпълнението на всички задължения на застрахователя, включително образуването на достатъчни технически резерви. Законът изисква също така финансовото състояние на застрахователната компания да се прогнозира в дългосрочен план въз основа на премиите като единствен източник на приход.

В Румъния например сходен процес на поевтиняване на застрахователните премии стана причина за фалити на застрахователи. В България имахме единичен случай – застрахователната компания “Олимпик”, която продаваше “Гражданска отговорност” на много ниски цени, не успя да покрие разходите си и стигна до фалит. “Олимпик” обаче беше поднадзорна в Кипър и у нас действаше като клон, а сега имаме компании, поднадзорни на КФН.

Според новата методика за определяне размера на обезщетенията за неимуществени вреди, която вече бе приета от комисиите в Народното събрание, те ще се увеличат сериозно. Съдебната практика показва около 30% ръст на плащанията за неимуществени щети. Увеличават се и обезщетенията по имуществени вреди, движени основно от инфлацията – цените на автосервизите растат, поскъпват и авточастите.

Дори и само на прима виста да се погледне натрупаната инфлация за последните 5 години, тя не е по-малко от 25 процента. Докато за този период полицата по ГО се е увеличила с не повече от 15 на сто.

Растат и перативните разходи на застрахователните дружества – ток, горива, консумативи.

Войната в Украйна налага по-скъпо презастраховане, а икономическата обстановка не е много добра – застрахователният бизнес спада, замразяват се инвестиции. Свиването на ипотечното кредитиране ще доведе до спад и по имущественото застраховане, предупреждават застрахователите.

Не на последно място – задава се промяна в следенето на резервите на застрахователите – вече ще е по отделни линии бизнес. Обобщено, става дума за достатъчност на премията. Защото срещу един евтин лист хартия – примерно за 200 лв., после се появяват претенции за 200 000 лева.

И така, средната цена на „Гражданска отговорност” за среден клас кола и шофьор на средна възраст без сериозни нарушения на пътя в нашата страна е около 200 лева. В Гърция същата полица струва около 150-170 евро. В това няма нищо изненадващо – всички цени в южната ни съседка по принцип са двойни на българските. Но пък гърците не пътуват толкова много с колите си в чужбина, което е основна характеристика на българския турист. А това означава катастрофи в чужбина, където обезщетенията са в пъти по-големи от нашите. Така ножицата между цената на полицата и това, което трябва да плати издалото я дружество, се разтваря значително.

* В механиката на двигателите с вътрешно горене неутралните точки съответстват на положението на буталото в цилиндъра. Има две мъртви зони: горна мъртва точка, когато буталото е най-високо в своя ход и долна мъртва точка, когато то е в самото дъно на цилиндъра.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *