ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Държавният бюджет е на червено

дефицит

Държавният бюджет стои пред избор – или сериозно вдигане на данъците, или орязване на програмите за инвестиции. Това стана ясно от думите на финансиста Любомир Дацов по време на кръгла маса на тема „Актуални проблеми на енергийната сигурност в България“.

Да напомним, че по данни на Министерството на финансите бюджетното салдо по консолидираната фискална програма на касова основа за януари 2023 г. беше положително в размер на 470.6 млн. лв. (0.3 % от прогнозния БВП). То се формира от превишение на приходите над разходите с 399.9 млн. лв. и по европейските средства със 70.7 млн. лева.

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо към края на февруари да бъде дефицит в размер на 250 млн. лв. (0.1 % от прогнозния БВП). За сравнение, за първите два месеца на 2022 г. бе отчетен излишък в размер на 713.3 млн. лв., което означава, че на годишна база бюджетното салдо за периода се влошава с около 1 млрд. лева.

Данните на финансовото ведомство показват още, че за първи път след 2015-та към края на февруари е формиран дефицит по консолидираната фискална програма.

В България в момента се очертават два основни проблема, свързани с икономиката, каза Дацов, който е и член на Фискалния съвет. Единият са ограничените инвестиции у нас и в Европа, съчетани с оскъдния потенциал за икономически растеж. Демографският проблем пък утежнява ситуацията с липсата на работна ръка.

През последните 15 години съотношението между инвестициите в страната и БВП обикновено е между 18 и 22 процента. Когато нивото на инвестиции е в тези граници, моделите показват, че рядко е възможно икономическият растеж да е над 3% на година.

Любомир Дацов обясни, че е важно да има политически лидери, които да поемат риска от взетите решения за развитие и те да не се променят непрекъснато. Движението по инерция също няма да реши проблемите в икономиката и затова е нужна политическа воля.

Неговото становище е, че демографията определя все повече привлекателността на инвестициите. В същото време изкуственият интелект и новите технологии ще променят структурата на икономиката.

За тази година очакваме от Министерството на финансите да има 14 млрд. евро инвестиции в страната ни. Съмнявам се обаче, че това ще стане. Но, ако искаме да бъдем приети в еврозоната, трябва отново да спазваме правилото и бюджетният дефицит да не надхвърля прага от 3%“, отбеляза финансистът.

 В тази ситуация имало две възможности – или сериозно вдигане на данъците от страна на правителството, или орязване на програмите за инвестиции.

Според Дацов “Държавата демонстрира дейност, но реално не се бори с инфлацията. Същото нещо, което правеха предишните правителства – последното редовно, впоследствие служебно и сега новото служебно правителство, е само демонстрация, а не реална борба с инфлацията”.

Колкото до инфлацията, тя е два типа – от една страна има прекалено много пари, напомпани от централните банки, а от друга – недостатъчно предлагане заради прекъснати вериги на доставки и променено потребление.

По думите на Дацов “Свиване на потреблението, вдигане на данъците и балансирани бюджети са сред мерките за справяне с инфлацията”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *