ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ЕЦБ предвижда “много силен” ръст на заплатите

ЕЦБ

Европейската централна банка прогнозира, че повишението на заплатите – ключов индикатор за посоката на инфлацията – ще е “много силно” през идните тримесечия, което мотивира плановете й за още увеличения на лихвените проценти. Проучване на развитието на заплащането от началото на пандемията показва, че ръстът на основното трудово възнаграждение е “сравнително скромен” и в момента е в близост до дългосрочния си тренд, твърди институцията в статия от 9 януари, която ще бъде публикувана в Икономическия бюлетин.

Въпреки това, “погледнато в перспектива, увеличението на заплатите през следващите няколко тримесечия се очаква да е много силно в сравнение с конфигурацията в исторически план”, посочва ЕЦБ. И допълва, че “това се дължи на силния пазар на труда, който досега не е е засегнат особено от забавянето на икономиката, повишението на минималните надници и някои свързани с растящата инфлация корекции”.

Ръстът на цените е далеч над целевите 2% годишно на ЕЦБ от година и половина и надхвърли 10% в края на 2022-а. Въпреки че оттогава инфлацията отстъпи от върховата си стойност, основният ценови индекс, който изключва силно колебливите пера като храна и енергия, достигна рекордно високо равнище през миналия месец. Прогнозите пък показват, че инфлацията няма да слезе до 2% поне до края на 2025-а, профсъюзите натискат за щедри компенсационни пакети, а ЕЦБ проведе безпрецедентна поредица от лихвени повишения, качили депозитната ставка до 2% през декември 2022-а. Банковият управител Кристин Лагард обещава ново лихвено увеличение с 50 базови пункта на съвещанието през февруари и “вероятно още едно след него”, за да предотврати възходящо спирала от заплатите.

По-слабият икономически растеж вероятно няма да помогне особено в краткосрочен план, най-вече защото недостигът на квалифицирана работна ръка принуждава бизнеса да задържа най-опитните работници и да им плаща добре.

По оценка на главния икономист на банката Филип Лейн, ще са необходими няколко години, за да могат заплатите да се адаптират към последните шокове. Той твърди също, че наблюдаването на заплащането ще формира огромна част от познанието за инфлационната тенденция.

В своята статия ЕЦБ посочва, че “има признаци за по-силен ръст на трудовите възнаграждения в секторите на услугите”, особено в онези, в които има недостиг на персонал. Европейските централни банкери очакват “охлаждане на икономиката на еврозоната в средносрочен план и висока доза несигурност за икономическата перспектива, което вероятно ще окаже низходящ натиск върху ръста на заплатите”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *