ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Животозастраховането с минимален ръст на премийния приход

Застраховане

Пазарните данни към края на септември показват, че обемът на животозастраховането запазва нивото си от миналата година и е с минимален ръст от 0.8 на сто при събран премиен приход от 443 млн. лева. Това съобщиха от Асоциацията на бългаските застрахователи.

Изплатените обезщетения в този сегмент възлизат на 192 млн. лв., което е със 17 на сто повече спрямо същия период на 2021 година.

По-значителен ръст от 14 на сто на годишна база има по линия на рисковите животозастраховки при събрани премии от 74 млн. лева. Това развитие може да се свърже до известна степен с динамиката на пазара на недвижими имоти и изискването на банките за сключване на такава застраховка при получаване на ипотечен кредит.   

Запазва се тенденцията на повишен интерес към здравните застраховки.

Общо за пазара по линия на застраховка „Заболяване“ премийният приход към края на септември възлиза на близо 146 млн. лв., като ръстът на годишна база е 20 процента. Изплатени са обезщетения в размер на 75 млн. лв., а тази сума е с около една четвърт повече в сравнение със същия период на миналата година.

Запазва се темпът на стабилно развитие на фирмите от застраховането

през тази година. Данните на Комисията за финансов надзор за деветмесечието показват, че общо за пазара премийният приход към края на септември достига 2.65 млрд. лв., като  ръстът на годишна база е с 8.4 на сто. Изплатените обезщетения пък са с 9.3 на сто по-високи спрямо същия период на миналата година и възлизат на 1.05 млрд. лева.

Пазарът на общо застраховане постига ръст на премийния приход от 10.1 на сто на годишна база и към септември е в размер на 2.21 млрд. лева. Изплатени са обезщетения за 859 млн. лв., като изменението на годишна база е със 7.7 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *