ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Западните банки продължават битката да напуснат Русия

Консултанти на западни банки, които се опитват да се изтеглят от Русия, твърдят, че закон, въведен от руския президент Владимир Путин, възпрепятства продажбите и позволява на близки до Кремъл бизнесмени да печелят сделките. Почти година след руската инвазия в Украйна само малък брой западни кредитори са успели да напуснат русия, макар и на солена цена. Докато други са направили избор да задържат руския си бизнес. За мнозинството, желаещи да продадат руските си активи обаче, надеждите за бързо решение се изпариха след като през миналата година Путин обяви, че задграничните собственици от “неприятелски” държави няма да могат да приключват сделките без неговото одобрение. Списъкът на Кремъл на засегнатите компании, цитиран от “Файненшъл таймс”, включва 45 банки с поделения в Русия.

Консултантите, работещи по трансакциите за продажба пък очаква намесата на руския президент да провалят някои сделки, които вече се обсъждат и да променят основно условията на други. Те прогнозират, че вече съгласуваните цени ще паднат наполовина след като Кремъл упражни по-голямо влияние върху операциите. Както и че потенциалните купувачи, получили одобрението на руския лидер, ще се опитат да “отмъкнат” сделките от конкурентите, които нямат благословията на Кремъл.

Работим (по този тип операции) всеки ден, но с времето става все по-трудно”, оплаква се Лора Бранк от американската мултинационална правна кантора Dechert, която съветва западните банки за продажбите на руските им поделения. Тя добавя, че “положението е много обтекаемо и правилата действително не са ясни”.

В рамките на дни след руското нахлуване в Украйна западните банки, градили търпеливо с десетилетия руските си клонове, се оказаха изправени пред сложния избор да продадат бързо бизнеса си и да преглътнат тежки загуби или постепенно да го свиват. Западните санкции и контрасанкциите на Москва направиха невъзможна дейността на чуждестранните банки на руска земя.

Австрийската “Райфайзен банк интърнешънъл” – западният кредитор с най-голямо присъствие в Русия и Украйна, увеличи валутните застраховки и кешовите резерви в очакване клиентите да изтеглят спестяванията си след като войските се струпаха по границите в началото на миналата година.

Инвазията на 24 февруари 2022-а обаче хвана неподготвени банковите мениджъри. Руското поделение на “Райфайзен” в списъка на Кремъл е най-голямо – с 4.2 млн. клиенти и 9400 служители преди началото на войната. От общите й руски активи за 22.9 млрд. евро в началото на 2022-а само 354 млн. евро са към финансови институции под западни санкции и 119 млн. евро към други наказани компании.

В края на юли 2022-а “Ейч Ес Би Си” се съгласи да продаде руското си поделение на местния кредитор “Експобанк” в сделка, която щеше да позволи на британската институция да напусне Русия. Продажбата обаче в момента е блокирана. “Ейч Ес Би Си” твърди, че все още се опитва да приключи трансакцията, но запознато с въпроса лице посочва, че всичко е в ръцете на “Експобанк”, която трябва да получи одобрение от Путин.

Една от банките, успяла да прехвърли руското си поделение преди издаването на президентския декрет, е френската “Сосиете женерал”, която през април договори продажбата на своята “Росбанк”, както и на руската си застрахователна дейност на инвестиционната компания, основана от руския олигарх Владимир Потанин.

Редом с “Райфайзен” и с италианската “Уникредит”, “Сосиете женерал” е била с една от най-големите експозиции от която и да било друга западна банка в Русия с активи в размер на 18.6 млрд. евро в началото на 2022-а. и 12-хиляден персонал на “Росбанк”. Французите са успели да приключат бързо продажбата заради тесните връзки на Потанин с Кремъл, който бе санкциониран от Вашингтон през миналия месец. Френската банка, която беше купила бизнеса от Потанин през 2008-а, обаче постигна успеха си със загуба от 3.3 млрд. евро.

Италианската “Уникредит” има 2 млн. клиенти и 3500 души персонал в Русия, а главният изпълнителен директор Андреа Орсел дори е смятал да увеличи присъствието си с покупката на руската банка “Откритие” няколко седмици преди инвазията в Украйна.

Към средата на октомври 2022-а общите руски активи на италианците все още са били в размер на 7 млрд. евро. А пропускът да прекъсне руските връзки предизвика търкания с Европейската централна банка след като Орсел заяви през лятото, че зачеркването на бизнеса или продажбата му на загуба “не е морално”. Шефът на “Уникредит” е готов да се изтегли от Русия, но без “подаръци”. Все пак обаче той се съгласи да продаде “Ар Ен банк” – руското му съвместно дружество с “Рено” и “Нисан” – на производителя на “Лада” – “Автоваз”. Сделката получи зелена светлина от Путин в края на ноември.

“Ситигруп”, чието руско поделение също попада под ударите на президентския декрет, е предприела различен подход за справяне с руските си инвестиции, оценени на 7.5 млрд. щ. долара в края на декември 2022-а.

След като в продължение на повече от година не успяха да открият купувач за руския си бизнес, американците решиха да го разформироват. През декември банката продаде портфейла си от руски потребителски заеми на локалния търговски кредитор “Уралсиб”. “Ситигруп” планира също да прекрати по-голяма част от институционалните си банкови услуги в Русия до края на първото тримесечие на 2023-а, въпреки че това ще е по-трудна задача, по оценка на запознати с въпроса лица.

Главният изпълнителен директор на най-големия италиански кредитор “Интеза Санпаоло” Карло Месина също заяви намеренията си да “занули” руската си експозиция като продаде портфейла от трансгранични заеми между италианските и руските компании, който е с преобладаващ дял от бизнеса в Русия. Подобно на другите западни банки обаче съдбата на руското поделение на италианците също е в ръцете на Путин.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

One Response

  1. Путлер се превръща в абсолютен падишах на тая православна джамахирия. Очаквам в най-скоро време да забрани черните коли в Русия, и да прекръсти месеците от годината на имената на членовете на семейството си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *