ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Иван Салабашев участва във финансовото уреждане на независимостта на България

Академик Иван Петров Салабашев математик финансов министър

На днешния ден можем да си спомним за Иван Салабашев, български математик и политик.

След Съединението Иван Салабашев се включва в Народнолибералната партия и участва в две правителства на Стефан Стамболов (1885-1890 и 1892-1894 г.) като министър на финансите (1888-1890 г. и 1892-1894 г.) и министър на правосъдието (1892 г.).

През 1903 г. преминава към Демократическата партия. През 1908 г. става министър на финансите в кабинета на Александър Малинов (1908-1910 г.). Наред с колегите си министри Стефан Паприков и Андрей Ляпчев, Салабашев представлява българската страна в преговорите за финансовото уреждане на Независимостта на България, провъзгласена на 22 септември 1908 г., и ги завършва с успех, подписвайки българо-руски протокол от април 1909 година.

За да посрещне увеличените вследствие от протокола финансови задължения на държавата, Салабашев повежда преговори за нов чуждестранен заем, като същевременно се опитва да разбие монопола на „Париба“ върху българския държавен дълг и да отслаби контрола ѝ върху българските финанси. След като френското правителство проваля заем с друга френска банка – „Креди мобилие“, Салабашев постига споразумение с австрийската „Винер банкферайн“ (декември 1909 г.).

Сближението му с Виена затруднява княз Фердинанд, който търси голям заем от Париж, за да подготви България за война с Османската империя. Това кара княза да свали Салабашев от финансовото министерство (септември 1910 г.).

От 1910 до 1914 г. Салабашев е пълномощен министър в Австро-Унгария.

Той е бил и народен представител в VI, VII, XI и XIII обикновено Народно събрание.

Иван Салабашев е действителн член (академик) на Българското книжовно дружество (от 1884 г., днес Българска академия на науките).

Иван Салабашев е роден в Ески Заара (днес Стара Загора) на 19 януари 1853 година.  Завършва гимназия в град Табор, Чехия и математика в Пражката политехника (1876 г.). Темата на разработката е „Декартова крива линия“, която се смята за първи оригинален български труд по математика.

По-късно, в София е член-основател и почетен член на Физико-математическото дружество (1898 г.).

Иван Салабашев е сред първите български шахматисти. Научава се да играе шахмат в гимназията в Табор. След завръщането си в България започва да популяризира тази игра. Той е първият председател на създадения по негова инициатива Софийски шахматен клуб.

Заемайки разни постове в Източна Румелия, той предлага находчиво решение по какъв начин 56-членното Областно събрание в Пловдив, в което 30 от членовете са българи, да избере свой Постоянен комитет, състоящ се само от български представители. С това си решение младият политик става основоположник на изборната математика в България.

В негова чест е наречен математически турнир, който се провежда от 1992 г. в Стара Загора.

Иван Салабашев е автор на книгата „Спомени“, София, 1943 г. (издадена посмъртно).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *