ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Инфлацията в еврозоната ще остане над 2% и през 2025-а

ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната леко се понижава, благодарение на по-ниските цени на енергията, но ще се задържи малко над целевите 2% годишно на Европейската централна банка и през 2025-а, прогнозират икономисти, анкетирани от агенция “Блумбърг”. Тогава, според анализа на експертите – първият, който покрива този период, и общият инфлационен индекс и подиндексите ще бъдат средно от по 2.1 процента.

Базовата инфлация, от която са изключени силно колебливите пера като енергия и храни, и който в момента е основното главоболие на ЕЦБ, ще се задържи на сегашната си върхова стойност от 5.2% през първото тримесечие, след което ще се охлади до 3.6% през последните три месеца на тази година, показва анкетата на “Блумбърг”.

Тези предвиждания дават обща представа как биха изглеждали предстоящите нови тримесечни прогнози на ЕЦБ, които трябва да бъдат публикувани през март, след като по-мекото време снижи натиска върху газовите котировки. Последният набор от оценки, публикувани през декември, включваха базова инфлация от 2.4% годишно през 2025-а, което принуди европейските централни банкери да предприемат най-агресивния в историята си възходящ лихвен цикъл.

Стопанството на еврозоната се оказа по-устойчиво от опасенията на икономистите в условията на войната на Русия в Украйна и може да избегне дори плитка рецесия. Участниците в допитването на “Блумбърг” очакват 0.2% спад на БВП на блока на еврото през първото тримесечие, след което ще има подем. Еврорегионът ще постигне икономически растеж от 0.4% през тази година и от 1.2% през идната, прогнозират още икономистите.

Германия е единственото стопанство сред четирите най-големи от общността, което вероятно ще се свие през 2023-а, докато Испания се очаква да отчете най-бързия си ръст.

В тези условия ЕЦБ все пак ще повиши базовата си лихва до върховите 3.25% от 2.5% в момента, предвиждат анкетираните експерти. Това включва увеличение с още 50 базови пункта през март, обещани от банковите парични стратези на последното им съвещание в началото на февруари, и нови 25 точки на някое от следващите им събирания. А първото лихвено понижение се предвижда за второто тримесечие на 2024-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *