ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

И “БНП Париба” се обяснява за данъчни измами

Офисите на “БНП Париба” във Франкфурт са били обискирани от германски следователи като част от по-широкото им разследване на придобилия печална слава счетоводен скандал Cum-Ex, залял най-големите банки от Уолстрийт.

Говорител на френската кредитна институция потвърди новината за претърсването и увери, че банковото ръководство сътрудничи на официалните власти. Говорител на прокуратурата от Кьолн съобщи, че агенцията е обискирала банка във Франкфурт на 24 януари, без да съобщава името й. Акцията бе отразена и от германския всекидневник “Ханделсблат”.

Cum-Ex е търговска стратегия в Европа, източила милиарди евро правителствени приходи, възползвайки се от вратички в данъчното законодателство на Германия, позволяващи на множество инвеститори да искат да им бъдат върнати платените налози върху дивиденти, платени на практика само веднъж. След разкриването на порочната практика германските власти я забраниха през 2012-а.

Въпреки че датира отпреди повече от десетилетие, скандалът Cum-Ex продължава да създава сътресения във финансовия бранш. Прокурорите от Кьолн разследват повече от 1500 лица, включително и 70 служители на “Дойче банк”, свързани с данъчната измама, както и 100 банки на четири континента.  

На 13 декември 2022-а бившият германски старши данъчен инспектор Хано Бергер беше осъден на осем години затвор като един от “мозъците” на измамата. Той трябва да заплати също и 13.7 млн. евро на германското правителство заради нанесените от порочната схема щети за около 10 млрд. евро на германските данъкоплатци. 72-годишният Бергер избяга във вилата си в Швейцария през 2012-а в деня, в който прокуратурата обискира офиса му. Той беше екстрадиран от швейцарските власти по искане на Берлин през 2022-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *