ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Какво ни чака: меко приземяване или пазарен погром?


Американският борсов индекс S&P 500 е напът да отчете първия си годишен спад от 2018-а и най-слабите финансови постижения от 2008-а. Въпросът е дали пазарите ще продължат надолу и през 2023-а.

Акциите на технологичните компании, щатските ДЦК, криптовалутите, недвижимите имоти – големите пазарни разпродажби на 2022-а не пощадиха нито едно кътче на пазара и заличиха пазарна капитализация за трилиони долари от рискови и не чак токова рискови активи, нанасяйки сериозен удар върху пенсионните планове на средностатистическите вложители. Въпреки пораженията обаче, мнозинството инвеститори продължават да се придържат към портфейлите си от борсови индекси и акции, навлизайки в новата година. А основната причина, по оценка на инвестиционни експерти, е, че котировките им все още са с 50% над равнищата отпреди началото на пандемията.

Лайза Шалет – главен инвестиционен директор на “Моргън Стенли уелт мениджмънт” – не вижда особени признаци за подем на по-широкия фондов пазар в скоро време, но и не отписва напълно 2023-а. Целевата стойност на S&P 500 за нея и екипа й е 3900 базови точки за идната година, а очакванията им са за почти статични стойности на индекса през идните 12 месеца. (S&P 500 приключи търговската си сесия на Стефановден с цена 3829.25 пункта – 20% годишен срив.

Експертите от Уолстрийт обаче остават сериозно разединени за перспективите за 2023-а заради огромната несигурност за паричната политика на Федералния резерв, корпоративните печалби и разгарящия се дебат дали най-голямото световно стопанство ще навлезе в рецесия.

Средната прогноза е, че S&P 500 ще приключи 2023-а с котировка 4009 пункта – най-мрачната оценка от 1999-а насам. Предвижданията обаче варират в голям диапазон – от 3400 до 4500, което е “най-широката дисперсия от 2009-а”, според Шалет.

Най-изявеният оптимист е Банким Чада – главен стратег за щатските и глобалните ценни книжа в “Дойче банк”, който прогнозира 4500 базови пункта за S&P 500 в края на идната година – със 17% над котировката, на която приключи борсовата търговия преди Коледа. Пътят до тази стойност обаче се ще е доста неравен: Чада очаква пазарен възход през първото тримесечие на 2023-а с водачи акциите на технологичния и на финансовия сектор, последван от сериозен спад и последващ подем и връщане до максималните за идната година равнища в края на декември. “Дойче банк” прогнозира слаба рецесия до третото тримесечие на 2023-а, като охлаждането ще засегне основно потребителите, продавачите на жилища и най-вече – корпоративните печалби. Тя обаче ще продължи само няколко месеца преди да се върне растежа.

За поредна година всички погледи ще са обърнати към Федералния резерв.

Ако американските централни банкери натиснат спирачките на лихвените увеличения през 2023-а, акциите ще поскъпнат. Много птимистично настроени анализатори от Уолстрийт смятат, че институцията ще ореже лихвите към края на идната година защото инфлацията ще отстъпи, въпреки че банковият шеф Джеръм Пауъл не дава индикации за подобен ход.

Икономисти на “Номура” съзират още един фактор, който би повлиял на стратегията на Федералния резерв през 2023-а – политическата обстановка. Администрацията на щатския президент Джо Байдън беше доста кротка през 2022-а докато американските централни банкери качиха кредитната лихва до диапазона 4.25 – 4.50 процента от почти нула преди година. Това мълчание обаче може да престане, особено ако агресивната монетарна политика принуди работодателите да започнат да съкращават работна ръка.

За онези, които вярват в коледни чудеса, последната търговска седмица на 2022-а винаги е била печеливша за фондовите пазари в исторически план.

“Възходът Дядо Коледа”, както го наричат ветераните на Уолстрийт, обхваща седемте дни на търговия след Рождество Христово, когато финансовите постижения на S&P 500 традиционно надхвърлят средната седемдневна историческа стойност. Най-големите ентусиасти смятат Коледния подем за индикатор за бъдещи доходи през новата година.

Сценарият на наполовина пълната чаша показва, че малцина едри играчи все още купуват акции след като корпорациите изкупиха обратно фирмени книжа за рекордните 1 трлн. щ. долара през тази година, по сметки на “Голдмън Сакс”. Според вижданията на наполовина празната чаша обаче тази активност няма да се запази през идната година.

Госпожа Шалет също прогнозира слаба година за акциите, но за разлика от повечето свои колеги, смята, че Съединените щати няма да влязат в рецесия, защото потребителите продължават да харчат, а компаниите да реинвестират, което ще поддържа достатъчен икономически ръст за избягване на спад. Тя очаква по-висока инфлация за по-продължителен период от време и по продължителен възходящ лихвен цикъл на Федералния резерв. Което обяснява защо акциите ще останат под натиск при спад на корпоративните печалби от 10 до 15 процента. Шалет обаче съзира и източници на оптимизъм и съветва клиентите си да купуват щатски ДЦК и подценени акции, които носят високи дивиденти. Тя предвижда също сериозни финансови постижения на развиващите се икономики като Индия и Бразилия със сериозен принос на по-слабия щатски долар и постепенното понижение на цените на храните и енергията през 2023-а.

Способностите на Уолстрийт да предрича бъдещето обаче не са големи.

Например, в началото на 2022-а средната прогноза на анализаторите за S&P 500 беше индексът да се качи до 4950 базови пункта – абсолютно провалено предвиждане. Проблемът беше, че почти никой не смяташе, че инфлацията ще скочи до най-високите за последните 40 години стойности и че Федералният резерв ще отговори с поредица от едри лихвени повишения и ще качи кредитните разходи до максимумите от 2007-а.

Анализаторите от Уолстрийт се справиха по-добре с прогнозирането на корпоративните печалби: 221 щ. долара доходи за акция за S&P 500 в края на тази година, което в общи линии ще се сбъдне с “отрицателна грешка” от 1-2 процента. Тези числа обаче не разкриват цялата истина: корпорациите бяха принудени да вдигнат цените, поради което повечето от тях успяха да постигнат целевите равнища на печалбите си. Докато на реална основа, ако се отчете инфлацията, корпоративната доходност не изглежда чак толкова впечатляваща.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *