ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кредитни измами за 5.4 млрд. долара подозират в САЩ

сенат САЩ конгрес капитолий

Американската администрация вероятно е предоставила помощ в размер на 5.4 млрд. щ. долара на хора с подозрителни номера на социалните осигуровки по време на пандемията от КОВИД-19, твърди специалният комитет за отговорно изразходване на противопандемичните помощи на страната PRAC.

Контролният орган е “идентифицирал 69,323 спорни номера на социални осигуровки, използвани за получаването на 5.4 млрд. долара от кредитната програма за дребния бизнес и от Програмата за защита на доходите”. Заемите са били раздадени между април 2020-а и октомври 2022-а, посочва се в доклада на PRAC, публикуван два дни преди планираното за 1 февруари изслушване от Комисията за надзор на измамите при пандемичните разходи на доминираната от републиканците Камара на представителите.

Около 57,500 подлежащи на опрощаване кредити по Програмата за защита на доходите на обща стойност 3.6 млрд. долара са били отпуснати до август 2020-а.

Вашингтон проверява много случаи на измами, свързани с правителствените противопандемични помощни програми за подкрепа на доходите, за застраховки при безработица и за медицинско обслужване по време на противопандемичните карантини и ограничения. За целта през май 2021-а главният прокурор Мерик Гарланд създаде специална работна група за борба с тези рестъпления. А през миналата година щатското министерство на равосъдието натовари федералния обвинител Кевин Чембърс да оглави разследванията на мошениците, използвали пандемията като извинение за източване на правителствените помощни програми.

През септември 2022-а генералният инспектор на щатското министрество на труда заяви, че измамници вероятно са откраднали 45.6 млрд. долара от американската програма за застраховане при безработица по време на пандемията от КОВИД-19.

Една от използваните тактики е била използването на номера на социални осигуровки на починали индивиди. През същия месец федералните прокурори предявиха обвинения срещу десетки лица, за които се твърди, че са отмъкнали 250 млн. долара от правителствената програма за изхранване на нуждаещи се деца по време на пандемията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *