ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Криптобанки са получили милиарди от американските жилищни кредитори

Щатските кредитни институции от Федералната система за жилищни заеми (FHLB) са отпуснали милиарди долари на две от най-големите криптобанки в опит да смекчат ефекта от масовото теглене на авоари, писа “Уолстрийт джърнъл” на 21 януари.

FHLB е консорциум от 11 регионални банки на територията на Съединените щати, които предоставят средства на други банкови и кредитни институции. Системата е основана по време на Великата депресия, за да подпомага жилищното финансиране и има активи за 1.1 трлн. щ. долара и над 6500 члена.

Традиционният финансов сектор засега остава “имунизиран” от крипто-спазмите след колапса на криптоимперията”Еф Ти Екс”, но заемите за работещите с криптовалути банки могат да увеличат риска, отбелязват експертите.

FHLB е отпуснала почти 10 млрд. долара на търговската “Сигнъчър бенк” през четвъртото тримесечие на 2022-а, което е най-едрата банкова кредитна трансакция за последните години.

През 2018-а “Сигнъчър” получи одобрението на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк за основаната й на блокчейн цифрова платформа.

Втората криптобанка, получила финансиране в размер на поне 3.6 млрд. долара от FHLB, е “Силвъргейт”.

През последното тримесечие на 2022-а от нея са били изтеглени сериозни количества депозирани средства, което е принудило ръководството й да предприеме мерки за гарантиране на кешовата ликвидност, включително чрез продажбата на дългови ценни книжа. Чистата загуба на собствениците на обикновени акции на “Силвъргейт” през периода се оценява на 1 млрд. долара, по данни на медията, следяща криптосектора – “Койнтелеграф”. “Силвъргейт” твърди, че средният размер на дигиталните клиентски депозити през четвъртото тримесечие на 2022-а е бил 7.3 млрд. долара – доста под количеството от 12 млрд. долара през предишните три месеца.

В коментар за “Уолстрийт джърнъл” сенатор Елизабет Уорън отбелязва, че “точно това е причината, поради която тя е предупреждавала за опасностите да се позволи на криптосектора да се преплита с банковата система”. Уорън подчертава също, че данъкоплатците “не трябва да носят отговорност за колапса на криптобранша”, който тя определя като пазар, пропит от “измами, пране на пари и незаконно финансиране”.

Колапсът на криптоимперията “Еф Ти Екс” разлюля криптовселената и засегна милиони физически и юридически лица. последната косвена жертва е криптокредиторът “Дженезис”, която на 19 януари подаде документи за защита от кредиторите по глава 11 от Закона за банкрутите на САЩ със задължения, оценявани между 1 и 10 млрд. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *