ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

МВФ повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023-а

мвф гърция

За първи път от година насам Международният валутен фонд качи превижданията си за тазгодишния световен икономически растеж, мотивирайки оптимизма си със стабилното потребление на американците и отварянето на Китай след строгите противопандемични мерки. Международният кредитор очаква БВП на планетата да нарасне с 2.9% през 2023-а – с 0.2% над октомврийската си прогноза, става ясно от огласената на 31 януари в Сингапур нова тримесечна оценка на Световната икономическа перспектива. Очакваният растеж е по-нисък от миналогодишните 3.4%, но експертите на Фонда се надяват това да е най-ниската му стойност и той да се ускори до 3.1% през 2024-а.

Остават обаче и рисковете, произтичащи от повишенията на лихвените проценти от централните банки и от войната в Украйна, които ще продължат да потискат икономическата активност и през тази година заради продължаващата инфлационна криза. МВФ превижда увеличението на потребителските цени да се забави до 6.6% през 2023-а – с 0.1% повече от октомврийската тримесечна прогноза, но все пак под средните 8.8% през 2022-а – след което да спадне до 4.3% през 2024-а. Инфлационните равнища вероятно ще се понижат в близо 84% от държавите на глобуса през тази спрямо миналата година.

Международният кредитор предупреждава, че битката с инфлацията все още не е спечелена и паричната политика трябва да остане рестриктивна, като някои страни ще трябва да продължат да я затягат.

Най-големите рискове: забавяне на китайското възстановяване; ескалация на войната в Украйна и дългов стрес в растящ брой развиващи се стопанства. Инфлацията също може да се окаже по-упорита, финансовите пазари – по нестабилни и с по-високи колебания, а провокираното от руската агресия международно напрежение да доведе до фрагментиране на глобалната система и да навреди на сътрудничеството между нациите.

Все пак, МВФ успокоява, че рисковете са по-балансирани отколкото са били през октомври и посочва и потенциални положителни изненади. Една от тях е по-високото потребление, най-вече в сектора на услугите, стимулирано от правителствената фискална пандемична подкрепа и по-оскъдните трудови пазари. От друга страна, инфлацията може да падне по-бързо от очакванията заради пренасочването на разходите към услугите, което би позволило на централните банки да повишат по-слабо лихвените проценти.

Оценките на Фонда за растежа са, както следва:

  • БВП на развитите индустриални държави ще се повиши с 1.2% през тази година (с 0.1% повече от прогнозирания преди три месеца), което е под 50% от тазгодишните 2.7 процента.
    Голямото изключение в тази група е Великобритания, чиято икономика се очаква да се свие с 0.6 процента.
    БВП на Съединените щати вероятно ще се увеличи с 1.4% (с 0.4% повече отколкото бе превидено през октомври 2022-а) заради устойчивото вътрешно потребление. МВФ вижда и слаба вероятност американците да избегнат рецесия през 2023-а, въпреки че безработицата ще се качи до около 5.2% до идната година срещу 3.7% през тази.
  • най-голямата възходяща корекция на растежа е за стопанството на Русия, чийто БВП, според МВФ, ще се повиши с 0.3% вместо предвидения преди три месеца спад с 2.3 процента. Експертите смятат, че сегашното равнище на определения от Г-7 таван на котировките на руския суров петрол няма да засегне чувствително износа на руската суровина защото търговията ще продължи да се пренасочва към страните, които не риемат санкциите. На страната помагат и правителствените мерки за фискално стимулиране.
  • МВФ повиши оценката си за развиващите се стопанства, чийто среден ръст очаква да е 4% през тази година срещу 3.9% през миналата. Прогнозата на експертите за Китай е увеличена с 0.8% – до 5.2% повишение на БВП. Освен това организацията очаква китайското и индийското стопанства да имат близо 50% принос за световния растеж през тази година.
    Предвижданията на МВФ са доста по-оптимистични отколкото на Световната банка, която на 10 януари оряза оценките си за растежа на мнозинството държави и региони (включително на развития свят и на европейските страни) и предупреди, че нови шокове могат да потопят глобалното стопанство в рецесия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *