ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ОАЕ са издали банков лиценз на руската “МТС банк”

Обединените арабски емирства са предоставили лиценз на руската “МТС банк”, информира “Файненшъл таймс. Решението може да засили опасенията на западните нации, че Персийският залив се превръща в потенциално финансово убежище на Москва. Официални представители и фирмени мениджъри, интервюирани по въпроса, посочват, че лицензът, предоставен от централната банка на ОАЕ, цели да удовлетвори растящото търсене на финансови услуги от руски изселници.

“Всичко е само бизнес”, коментира един от запитаните. Десетки хиляди руснаци са се установили в емирствата, главно в Дубай, през последните 12 месеца, за да избегнат финансовите рестрикции в Европа или да се спасят от мобилизацията у дома заради проточилата се война в Украйна. Мнозинството от тях се оплакват от сериозни затруднения за откриване на банкови сметки, най-вече за корпоративни услуги, в кредиторите, които вече работят в страната. Руснаците са били най-големите задгранични купувачи на недвижими имоти в Дубай през миналата година, по данни на местния брокер “Бетърхоумс”.

Руският кредитор е първата чуждестранна банка, получила през последните години лиценз в ОАЕ. Съединените щати и европейските държави пък се тревожат все по-силно от финансовото взаимодействие на емирствата с Русия след разпореденото от руския президент Владимир Путин нахлуване в Украйна. Брайън Нелсън – заместник министър на финансите на САЩ, отговарящ за тероризма и финансовото разузнаване, е повдигнал въпроса за разрешителното на руската банка по време на посещението си в Абу Даби през миналата седмица. Според официално изявление на щатското финансово ведомство, Нелсън е имал срещи с членове на правителството и с представители на финансовите институции, за да заяви твърдото намерение на Вашингтон да въвежда агресивно в сила санкциите. И да обърне внимание, че онези юрисдикции, които не ги зачитат, рискуват да загубят достъп до развитите пазари, ако работят със санкционирани субекти или не правят задълбочени проверки.

“МТС банк” е поделение на най-големия руски телекомуникационен оператор “Мобил Теле систъмс”, който до март 2022-а е бил под контрола на компанията на милиардера Владимир Евтушенков – “Система”. Евтушенко е санкциониран от Великобритания. Според уебсайта на финансовия регулатор на ОАЕ лицензът на руския кредитор е издаден през миналата година.

Разкритията се появяват в доста сложен момент за емирствата от Залива, които през миналата година бяха проверявани под лупа от световния надзорник срещу прането на мръсни пари (ФАТФ). Финансовият център на Близкия изток се надяваше да убеди световната общност, че е изпълнява стриктно изискванията на контролните органи и увеличи присъдите срещу криминални деяния в достатъчна степен, за да излезе от т. нар. “сив списък” на ФАТФ. Решение по темата се очаква до края на февурари.

Присъствието на скъпи активи, като луксозни яхти, принадлежащи на наказани руски олигарси, обаче повдига сериозни съмнения за по-дълбоки незаконни финансови връзки между ОАЕ и Русия. Официални представители на Абу Даби отхвърлят тези опасения и посочват, че полагат усилия да спрат финансовите потоци от санкционирани руски дружества, но отказват да дискриминират компании и индивиди, срещу които няма забрани. Точно такъв е случаят с “МТС банк”, която не е била в списъка на наказаните.

Едно от интервюираните от “Файненшъл таймс” лица по случая с руския кредитор смята, че лицензът ще улесни достъпа до банкови сметки на руснаците и ще отвори нов канал за парични потоци в ОАЕ. Председателят на “МТС банк” Илия Филатов е посетил емирствата през миналата седмица, защото кредиторът се подготвя да започне да предоставя услуги през идните месеци. Новината за скорошното утвърждаване на руската банка в ОАЕ пък се е разпространила светкавично в тамошната руска общност. Един банкер е коментирал, че “всеки се старае да хпоследи руснаците в емирствата” и “МТС банк” вероятно “ще внесе коренен обрат”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *