ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ОИСР: Пенсионните фондове да внимават с ликвидния риск

Вложенията в алтернативни активи донесоха печалби на глобалните публични пенсионни схеми. Растящите лихвени проценти и низходящото движение на фондовите борси обаче промениха инвестиционния пейзаж. И провокираха предупреждението на ОИСР към пенсионните фондове да бъдат „изключително внимателни“ когато влагат пари в неликвидни активи, защото  при екстремни обстоятелства те трудно се превръщат в кеш.

Във времената на ниски лихвени проценти пенсионните дружества наливаха пари в различни алтернативни източници на печалби като инфраструктурни проекти и фирми за частен капитал в опит да избягат от ниската доходност на правителствените облигации. Подобни инвестиции обаче по правило не са ликвидни и не могат да се трансформират мигновено в налични пари. А пенсионната криза в Обединеното кралство през октомври 2022-а показа как резкият ръст на лихвените проценти може да промени идилията на нулевите лихви на предишното десетилетие. Което означава, че ликвидните проблеми са много важна част от управлението на инвестиционните стратегии.  

Успоредно с ликвидните рискове, ОИСР обръща внимание, че равнището на нужните проучвания на алтернативните инвестиции вероятно ще бъде извън възможностите на по-дребните фондове. Защото те по правило изискват по-големи и по-квалифицирани екипи, каквито притежават големите пенсионни дружества.  

Предупрежденията на ОИСР се появяват в момент когато апетитът за алтернативни инвестиции не показва признаци за охлаждане. През декември 2022-а най-големият мениджър на активи „Блек рок“ посочи, че ролята на частните активи, които обхващат всичко – от инфраструктурата до частни кредити, е станала „по-важна от всякога“, защото все повече компании се насочват към тях за по-високи доходи. 

Вложенията на глобалните публични пенсионни схеми  в алтернативни източници им е донесла добри печалби. Например, пенсионната система на Вирджиния, която има 778 хил. члена, отчете, че инвестициите в публично търгувани акции и в инструменти с фиксиран доход са намалели, съответно с 14.8% и с 10.6% за фискалната 2022-а. За разлика от тях реалните активи и частните инвестиции са донесли съответно 21.7% и 27.4% през същия отчетен период.

Почти половината от публичните пенсионни фондове в световен мащаб с активи за над 3 трлн. щ. долара планират да увеличат вложенията си в алтернативни продукти, показва последното проучване на Форума на официалните парични и финансови институции (OMFIF). Активите, предоставящи инфлационна застраховка, включително инфраструктура и някои недвижими имоти, са сред най-предпочитаните, показва още анализът на експертите от независимата организация за централни банки, икономическа политика и публични инвестиции. Което не ги учудва предвид ширещите се опасения за инфлацията. OMFIF обаче отбелязва и рисковете при този подход: „преследването на по-висока доходност в сравнително неликвидни пазари дава по-малка гъвкавост на фондовете да променят стратегиите си в бъдеще“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *