ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Полша отвори нова ипотечна дупка

Ипотечните лихви на страни от ЕС

Две полски банки са спрели продажбата на ипотеки с плаващи лихви и на практика са “заковали” максималните лихвени проценти – поредното предизвикателство пред полските собственици на жилища.

“БНП Париба банк Полска” – шестата по размер на активите в страната” – обяви през седмицата “временна забрана” на заемите с променлива лихва и вместо тях ще продава само ипотеки, чиито лихвени проценти са фиксирани за пет или десет години. “Ай Ен Джи банк Сласки” – четвърта по активи в Полша – въведе същата мярка през декември 2022-а.

Полските ипотечни лихви са сред най-високите в Европейския съюз (9.42%) след като Народови банк Полски проведе най-агресивното в историята затягане на паричната политика, за да овладее препускащата инфлация. Потребителите обаче може и да не паднат в капана на тези високи лихвени равнища, защото финансовите разходи ще започнат да намаляват.

След като официалните лихвени проценти скочиха с 665 базови пункта за по-малко от година, плащанията по някои заеми нараснаха двойно и продажбите на нови жилищни кредити паднаха с почти 50% през 2022-а. За да облекчи товара, правителството на полския премиер Матеуш Моравецки предложи ипотечен мораториум, който ще остане в сила през 2023-а.

В момента пазарните цени предполагат, че първата лихвена редукция ще стане към края на тази година. “ПКО Банк Полски” – очаква централните банкери да орежат лихвите с 50 базови пункта. Засега най-големият полски кредитор не е коментирал плановете си за ипотеките с променливи лихви.

Натоварените с повишаващите се лихвени проценти поляци започнаха да преминават към заеми с фиксирани лихвени равнища или дори да искат да трансформират съществуващите си ипотеки от контракти с променливи лихви. В резултат, делът на този вид кредити от новите сделки е паднал до около 50% през 2022-а след като през последните повече от 10 години е бил доминиращ финансов контракт, по данни на Европейската централна банка. Въпросните фиксирани лихвени стойности обаче могат да се окажат клопка за местните жилищни длъжници, мнозинството от които са купили деноминирани в швейцарски франкове заеми преди кризата.

Ипотеки с променливи лихви вероятно ще продължат да се предлагат, но на по-малка група потребители, които могат да управляват риска, посочват банкови анализатори. И БНП и “Ай Ен Джи” твърдят, че ще възстановят продажбите на този вид жилищни заеми след като Варшава приеме нов междубанков кредитен индекс – процес, който ще се осъществи през идните две години. Банките не дават конкретна времева рамка кога ще разширят отново ипотечното предлагане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *