ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Представиха първите банкноти с лика на Чарлз Трети

чарлз чарлс трети банкноти

“Банк ъф Ингланд” няма да изтегля банкнотите с Елизабет Втора, докато не бъдат износени

Централната банка на Великобритания – “Банк ъф Ингланд”, представи първите си банкноти с изображението на крал Чарлз Трети. Въпреки това те ще ще влязат в обращение от средата на 2024 г., за да заменят постепенно тези с изображението на кралица Елизабет Втора. Чарлз Трети стана крал през септември след смъртта на кралица Елизабет, която бе на трона 70 години.

Новите банкноти от полимерен материал от 5, 10, 20 и 50 паунда имат портрет на Чарлз отпред, както и негова камея в прозрачния защитен прозорец на банкнотите, като в останалата си част остават сходно с настоящия дизайн

“Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти”, каза в изявление управителят на “Банк ъф Ингланд” Андрю Бейли. Кралица Елизабет се появява за първи път върху банкнотите през 1960 г. – за разлика от британските монети, които отдавна съдържат изображения на владетелите на страната.

Кралският монетен двор на Великобритания започна да пуска първите монети с профила на Чарлз в общо обращение на 8 декември.

“Банк ъф Ингланд” не възнамерява да изтегля принудително банкноти с изображение на кралица Елизабет Втора, докато не бъдат износени, така че и двата вида банкноти ще бъдат в обращение няколко години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *