ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Президентът на Световната банка обяви решението си да се оттегли

дейвид малпас

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас обяви решението си да напусне поста си до 30 юни. Това се казва в писмено изявление, разпространено от пресслужбата на Световната банка.

„Президентът на Световната банка Дейвид Малпас информира Борда на директорите днес за намерението си да напусне поста си до края на текущата фискална година на Световната банка, която ще приключи на 30 юни, след повече от четири години служба“, се казва в текста.

„За мен беше голяма чест да служа като президент на водещата световна институция за развитие заедно с толкова много талантливи и изключителни хора”, казва Малпас. „Във време, когато развиващите се страни са изправени пред безпрецедентни кризи, аз съм горд, че Банката отговаря бързо на тях, с голям обхват, иновации и въздействие. Последните четири години бяха едни от най-значимите години в кариерата ми. След като постигнах значителен успех и след дълго обмисляне, реших да поема нови предизвикателства.“

През септември миналата година заради изявленията си за климата шефът на Световната банка беше остро критикуван от екоактивисти, които поискаха да напусне поста си. Тогава той каза, че не обмисля възможността да подаде оставка, акционерите на финансовата институция също не са изисквали от него подобна стъпка. През септември новинарският портал Axios съобщи, че САЩ, които са основният акционер на банката, обмислят отстраняването на Малпас от поста му във връзка с изявленията му относно изменението на климата.

Малпас пое поста президент на Световната банка през 2019 г., когато Доналд Тръмп беше президент на САЩ. Преди това той също е бил съветник на републиканеца, служил е като заместник-министър на финансите по международните въпроси. Мандатът на Малпас изтича едва през 2024 година.

За процеса на избор на нов президент на Световната банка

Сега Световната банка трябва да обяви датите, когато страните могат да представят кандидати за президент на организацията. След края на номинационния период управителният съвет изготвя кратък списък от трима кандидати. Те се интервюират от изпълнителните директори преди избора на президент, който има петгодишен мандат. Банката трябва да обяви и кой ще изпълнява функциите на временен директор. През 2019 г. Малпас беше единственият кандидат за тази позиция. Неговият предшественик – Джим Йонг Ким, беше президент на организацията общо над шест години.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в сряда в писмено изявление благодари на ръководителя на Световната банка за работата му и обяви, че Съединените щати ще номинират своята кандидатура за този пост в близко бъдеще.

Световната банка винаги е била ръководена от американци, откакто е основана през 1944 година. На базата на негласно споразумение на американците реално се отрежда първият по важност пост в банката и вторият в Международния валутен фонд (МВФ), а на европейците – ръководството в Международния валутен фонд. Развиващите се страни от много години искат също да имат право на кандидат от Африка, Латинска Америка, Азия или Океания.

Банката, със седалище във Вашингтон, предоставя дългосрочни заеми на публични и частни предприятия по целия свят с гаранции от техните правителства при ниски лихвени проценти, както и безлихвени заеми и безвъзмездни средства. Средствата се насочват към проекти в области като образование, здравеопазване, публична администрация, инфраструктура, развитие на финансовия и частния сектор, селско стопанство, опазване на околната среда и управление на природните ресурси. Проектите могат да бъдат съфинансирани от правителства, други международни организации, търговски банки, агенции за експортно кредитиране и частни инвеститори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *