ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

През четвъртото тримесечие пенсионните фондове са на плюс

ПОК “ДОВЕРИЕ” води “зелената” листа

Започва ли възстановяването на пенсионните фондове от кризата през предишната година? Както многократно са отбелязвали експерти, осигуряването в пенсионен фонд е форма на дългосрочно спестяване и текущите корекции на доходността се дължат на счетоводните преоценки, които дружествата ежедневно правят и обявяват под формата на дялове. Т.е. твърдението, че има загубени пари е силно спекулативно, защото те могат да бъдат загубени, само в ситуация, в която едно дружество продаде абсолютно всички активи и превърне счетоводната загуба в парична, което на практика е невъзможно.

В над 20-годишната история на допълнителното пенсионно осигуряване в страната фондовете преодоляха няколко кризи, довели до отрицателни корекции в доходността. Рекордът продължава да се държи от световната криза през 2008 година. Друг голям спад в стойността на дяловете настъпи в първите месеци на ковид пандемията, но още до края на 2020-та пазарът излезе на плюс и отчете положителна доходност по партидите на осигурените лица.

Има ли повод за оптимизъм и в сегашната ситуация? Според изчисленията на „Банкеръ”, само за четвъртото тримесечие на 2022-ра средната доходност при универсалните пенсионни фондове (АПФ), където се осигуряват за втора пенсия родените след 31.12.1959 г., е 2.45 процента. За професионалните фондове (ППФ), в които са парите за срочна пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд, този показател е 2.41%, а за доброволните фондове (ДПФ) – 2.88 на сто.

Данните показват, че ПОК „Доверие” прави най-сериозен скок при доходността сред универсалните фондове от 3.73% за четвъртото тримесечие. Следват „ДСК – Родина” и ПОК „Съгласие”.

При професионалните фондове лидер отново е ПОК „Доверие” с доходност от 3.70%, в компанията на „ЦКБ-Сила” и „ДСК-Родина”. Но най-високата доходност ПОК „Доверие” отбелязва при допълнителния пенсионен фонд – 4.05 на сто.

Отново с уговорката, че става въпрос за много кратки периоди от време, прегледът на доходността на пенсионните фондове само за първите две седмици на новата година показва, че продължава положителното движение, като към 13 януари тя е 1.29 за универсалните фондове, 1,09 за професионалните и 1.14 за доброволните.

Добавим ли и този период към четвъртото тримесечие на 2022-ра, ще видим, че в универсалните фондове са компенсирали отрицателната доходност от предходния период с 3.77%, професионалните с 3. 53, а доброволните с 4.06 на сто.

Дали това ще е трайна тенденция, предстои да разберем, но още през миналата година експерти прогнозираха, че на международните пазари ще настъпи известно успокоение, което ще позволи на портфейлните инвеститори, каквито са пенсионните фондове, да започнат трайно възстановяване и реализиране на положителна доходност за управляваните от тях активи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *