ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Финансовото министерство ще публикува промените в данъчни закони

Министерство на финансите сграда табела

Предстои Министерството на финансите да публикува пакета с промени в данъчни закони, които трябва влязат в сила, ако бъде приет от следващия парламент проектобюджетът на правителството за 2023 година. В сряда (15 март) служебният министър Росица Велкова представи мерките, заложени в концепцията на проектобюджета.

Предлага се въвеждането на еднократна солидарна вноска свръхпечалба за второто полугодие на 2023 година за всички юридически лица и 100% дивидент от всички публични предприятия. Предвижда се вдигане на тол таксите и концесионните възнаграждения, както и да възстановяване на някои ставки на ДДС и акцизни ставки. Ще се вдигне и акцизът на електронните цигари.

Дефицитът, който финансовото министерство предлага да бъде заложен, е от 3%. По думите на служебния министър ако депутатите в 49-ото Народно събрание увеличат дефицита, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари и ще се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд.

Предложенията предизвикаха недоволство от страна на някои бизнеси. Велкова увери, че затягането на фискалната дисциплина не означава, че има опасност от банкрут на държавата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *