ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Руски инвеститори не са получили 500 млн. щ.д. по белоруски облигации

конкуренция пари ръце

Към днешна дата руските инвеститори все още не са успели да получат плащания по еврооблигации от Беларус на обща стойност до 500 милиона долара. Основната причина беше действието на международните санкции срещу финансовия сектор на Руската федерация, поради което плащанията по тези ценни книжа трябва да се извършват в беларуски рубли, съобщава вестник “Комерсант”, който се позовава на участници на пазара.

За да получат съответните плащания по беларуските еврооблигации, руските инвеститори трябва да открият валутна сметка на местния финансов пазар. Този процес отнема много време, поради което процесът на плащане на ценни книжа се забавя. Но дори откриването на необходимата сметка в Беларус не гарантира получаването на средства по еврооблигации, се обяснява в статията.

“Руските инвеститори не могат да получат навреме плащания по беларуските еврооблигации. Обемът на просрочените плащания се оценява на ниво до 500 милиона долара”, се казва в материала.

Получатели на плащанията по беларуските еврооблигации са както институционални, така и индивидуални инвеститори, обясняват от Асоциацията на собствениците на облигации (AVO).

Припомняме, че на 15 юли миналата година международната рейтингова агенция Moody’s обяви, че Беларус е просрочила задълженията си по външния дълг. Това се дължи на факта, че Министерството на финансите на републиката не успя да извърши плащания в националната валута – беларуски рубли. В резултат на това притежателите на външен дълг на беларуски емитенти не можаха да получат средствата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *