ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Световната банка търси още пари за справяне с кризи

Световната банка иска да разшири съществено кредитния си капацитет, за да отговори на промените на климата и на други глобални кризи. В тази връзка неин екип ще преговаря с акционерите преди пролетните съвещания през април, включително за увеличение на капитала и за нови кредитни инструменти, пишело в “еволюционна пътна карта”, която видели репортери на агенция “Ройтерс”.

Документът е изпратен на правителствата – инвеститори на институцията и бележи началото на преговорния процес за промяна на мисията на банката и на финансовите й източници и отклоняването й от специфичния моделна кредитиране на отделни страни и проекти, използван от създаването й след втората световна война.

Ръководството на световния кредитор иска да има конкретни предложения за промяна на целите, оперативния модел и финансовия капацитет, които трябва да са готови за одобрение от съвместния Комитет за развитие на Световната банка и Международния валутен фонд през октомври, пишело още в документа. Говорител на Световната банка е потвърдил, че въпросната пътна карта трябва да представи подробности за обхвата, подхода и графика за развитие и да се осъвременява регулярно за акционерите и с решенията през идните месеци.

Международният кредитор ще разгледа различни опции: потенциално ново увеличение на капитала; промени на капиталовата структура, даващи възможност за отпускане на повече заеми; нови финансови инструменти като гаранции за кредитите на частния сектор и други начини за мобилизиране на повече средства. Институцията обаче все още не е готова да изпълни исканията на някои организации с идеална цел да се откаже от върховия си кредитен рейтинг, за да разшири кредитирането.

Предложенията, които обсъжда Световната банка, включват по-високи законови кредитни лимити, по-нисък праг на съотношението акционерен капитал/заеми и използването на средства при поискване за кредитиране – пари, които са обещани, но не са преведени от правителствата. По оценка на екперти, този обрат ще увеличи значително кредитните фондове в сравнение със сегашната капиталова структура, ползваща само ползването на внесени суми.

В пътната карта на Световната банка се споделят опасения, че разширяването на кредитирането за справяне с климатичните промени, за здравеопазване, за гарантиране на изхранването и за други нужди може да наложи увеличение на капацитета на кредитното поделение за страните със средни доходи – Международната банка за възстановяване и развитие. Нейният капитал бе качен с 13 млрд. щ. долара през 2018-а с цел “да бъде подготвена за средно големи кризи в рамките на десетилетие, но не и за множество и припокриващи се кризи”, каквито са пандемията от КОВИД-19, войната в Украйна и ефектите от ускоряването на промените на околната среда.

Друга опция, според документа, е акционерите на Световната банка да правят периодични вноски във фонда на кредитора за най-бедните държави в света – Международната асоциация за развитие, чиито средства намаляха през последните години въпреки нарасналите нужди.

Предлага се и възможност за създаването на нов концесионен кредитен доверителен фонд за страните със средни доходи, насочен към глобалните публични стоки и сходен по структура на Международната асоциация за развитие с регулярно попълвъне на средствата, които ще са отделени от капиталовата структура на Световната банка.

Банковият мениджмънт посочва, че разширяването на задачата й да увеличи кредитирането за климата и същевременно да запази добрите оперативни показатели ще изисква допълнителен персонал и бюджетни средства, които са намалели с 3% в реално изражение през последните 15 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *