ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Със 172 млн. лв. ще бъдат финансирани мерки срещу инфлацията

Министерство на финансите сграда табела

През 2022 г. годишният темп на инфлацията следваше тенденция на ускорение, като достигна най-високата си стойност от 15,6% през септември

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. Средствата, които са в размер на 172 000 000 лв., се осигуряват за финансиране на фискални антиинфлационни мерки.

През 2022 г. годишният темп на инфлацията според хармонизираните индекси на потребителските цени в страната следваше тенденция на ускорение, като достигна най-високата си стойност от 15,6% през септември. В съответствие с очакванията през следващите два месеца индексът се забави до 14,3 % на годишна база през ноември. Водещ фактор за формиране на инфлацията в страната бе същественото поскъпване на суровините на международните пазари, и най-вече на енергоносителите, и техните преки и косвени ефекти.

Затова по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. по “Политика в областта на ефективното събиране на всички държавни приходи” в бюджетна програма “Администриране на държавните приходи” се създава администриран разходен параграф “Финансиране на фискални антиинфлационни мерки” в размер на 172 000 хил. лв. Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *