ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Увеличава се размерът на заемите през четвъртото тримесечие

Броят на кредитите, които са отпуснати на секторите „Нефинансови предприятия“, „Финансови предприятия“ и „Домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинствата“ към края на последното тримесечие на миналата година се увеличава на годишна база с 1.7 на сто, докато размерът им се увеличава с 12.7 процента, до 80.67 млрд. лева. Това става ясно от анализа на БНБ.

За сравнение, депозитите на тези сектори са 116.46 млрд. лева.

Нефинансови предприятия – с повече кредити

Заемите, които са взели фирмите от този сектор в края на последното тримесечие на миналата година са 150 хил. броя, като се увеличават на годишна база с 6.6 процента. Парите, които са изтеглени в тях, са в размер на 41.55 млрд. лева, като се отчита нарастване с 10.4% на годишна база.

Спрямо края на третото тримесечие броят на кредитите на сектор „Нефинансови предприятия“ намалява с 0.1 на сто, но размерът им се увеличава с 1.9 процента.

Трите отрасъла с най-големи дялове в общата сума на кредитите за сектора са „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ (28.5%), „Преработваща промишленост“ (22.5%) и „Операции с недвижими имоти“ (9.7%).
Към края на декември в общата сума на изтеглените суми преобладават тези с размер над 1 млн. лв., които са с дял от 74.9 на сто.

Финансови предприятия продължават да вземат пари назаем

Кредитите на сектора в края на четвъртотото тримесечие са нараснали с 5.4 на сто и вече са 944 хил. броя. Размерът на изтелените парични средства пък е 5.99 млрд. лева, като при това се отчита и повишаване с 19.7 на сто на годишна база.

Спрямо края на третотото тримесечие броят на кредитите на сектор „Финансови предприятия“ намалява с 2.8 на сто, а размерът им се увеличава с 1.9 процента.
От БНБ уточвят, че към края на декемврив общата сума на заемите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 98.6 процента.

Расте обемът на изтеглените заеми от домакинствата

В края на декември миналата година броят на кредитите на „сектор Домакинства и НТООД“ нараства на годишна база с 1.5 на сто, като достига 2.83 млн. броя. Заедно с това расте е размерът на взетите назаем пари на годишна база – с 14.6 на сто, като достига 33.13 млрд. лева.

Тази тендеция се наблюдава и в края на декември в сравнение с края на септември. Броят на тези кредити се увеличава с 0.2 на сто, а размерът им – с 2.3 процента.
Към края на декември в общата сума на заемите преобладават тези с размер над 100 хил. до 250 хил. лв., които са с дял от 25.6 процента. Над 20 на сто са и кредитите между 50 хил. и 100 хил. лева.

Кредитите до 1000 лева са само 1.1 на сто от общия брой, а тези над 1 млн. лева са 0.7 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *