ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Увеличава се рискът от рецесия в Германия

Германия

БВП на Германия е паднал с 0.2% през четвъртото тримесечие на 2022-а – доста по-слаб резултат от предварително обявените очаквания. А това прави рецесията по-вероятна заради растящите сметки за енергия.

Числата, които публикува на 30 януари статистическата служба на страната контрастират с оценките на икономистите за стагнация през последните три месеца на миналата година. Те означават също, че евентуален спад през първото тримесечие на 2023-а има потенциал да вкара в рецесия най-голямото стопанство на еврозоната.

След мекото начало на зимата множество индекси показаха растящо доверие в икономиката на Германия през последните седмици, а добре напълнените газови хранилища почти елиминират недостига по време на отоплителния сезон. Цените на едро на суровината паднаха от рекордните височини, достигнати през 2022-а, и вдъхнаха надежди, че инфлацията може да се охлади по-рано от първоначалните прогнози.

Потреблението на енергия ще продължи да намалява в процеса на прехвърляне на по-високите цени към крайните клиенти. Тази тенденция се наблюдава и в Швеция, чиято икономика се е свила неочаквано с 0.6% през четвъртото тримесечие, показват публикувани също на 30 януари статистически данни.

Икономисти очакват нови спадове в началото на 2023-а, по-специално – леко понижение на реалния БВП, основно – заради по-ниското потребление. След което стопанството трябва да се стабилизира през пролетта и да нарасне значително отново в средата на 2023-а.

В интерес на истината, еврозоната изпраща и добри новини. Белгия е успяла да постигне растеж от 0.1% през четвъртото тримесечие, а Латвия – 0.3 процента. Доверието в икономическата перспектива на блока на еврото пък се е повишило за трети пореден месец през януари до най-високото си равнище от юни 2022-а.

Поръчките към прекалено раздутия производствен сектор на Германия обаче продължават да намаляват, въпреки огромния обем на по-късно изпълнените заявки и облекчаването на недостига на суровини и материали.

Берлин прогнозира 0.2% ръст на БВП през тази година – сериозно подобрение на по-ранните предвиждания за 0.4% спад. Министърът на икономиката Роберт Хабек обаче предупреди за евентуална рецесия, както и че кризата, предизвикана от руското нахлуване в Украйна, все още не е приключила.

Икономическата перспектива е неясна. Инфлацията може да се окаже по-упорита от очакванията, защото исканията за по-високи трудови възнаграждения нарастват. Пощенските служители вече излязоха на стачки за 15% повишение на заплатите, а заетите в държавния сектор също искат двуцифрено увеличение.

Европейската централна банка е решена да противодейства на растящите цени с рестриктивна парична политика и да повиши с 50 базови пункта лихвените проценти през тази седмица, продължавайки най-агресивната в историята си кампания за затягане на монетарните условия. Пълният ефект от тези мерки обаче все още не се усеща.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *