ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

УниКредит с рекордно четвърто тримесечие за 2022 година

Уникредит Tower

Групата УниКредит, с изключение на Русия, постигна рекорден ръст на приходите в резултат на благоприятната лихвена среда и силния търговски импулс. Това доведе до 4,7 милиарда евро нетни приходи за четвъртото тримесечие на 2022 година, което е увеличение с 34,9% на годишна база и 18,1 милиарда евро нетни приходи за финансовата 2022 година, увеличение от 14,7% на годишна база.

Групата продължава да поддържа най-добрата в класа си капиталова ефективност, със 117 базисни пункта органично генериране на капитал, изключвайки Русия, през четвъртото тримесечие на 2022 година и 271 базисни пункта за цялата 2022 година. С тези резултати тя изпреварва плана си и постига заявеното съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (СЕТ 1) от 16%, което отразява ефекта от регулаторните изисквания, начислените дивиденти за 2022 година и влиянието на Русия.

Коментар на Андреа Орчел, Главен изпълнителен директор на УниКредит:  

„УниКредит постигна рекордни финансови резултати като демонстрира забележителен прогрес в трансформацията си и способността си да стимулира отлично представяне през целия цикъл. 

Постигнахме нетна печалба от 5,2 милиарда евро за цялата 2022 година, като това са най-добрите ни резултати за повече от десетилетие. Нашият фокус върху растежа, дисциплината на разходите и капиталовата ефективност повишиха RoTE (възвращаемост на собствения капитал) до 10.7%, надхвърляйки целите на UniCredit Unlocked. Това включва заделени значителни провизии, както и проактивни мерки за подобряване на съществуващите линии за защита, засилване на стабилния ни баланс и потенциал да се справим със съществуващата несигурност. Сега отчитаме растеж в осем последователни тримесечия, което е ясно доказателство за трансформирането на УниКредит, която се доказа като силна и устойчива институция.   

Двуцифреният ръст на нетните приходи на годишна база беше подкрепен от положителен търговски импулс, благоприятна лихвена среда, намаляване на разходите за бъдещи инвестиции, въпреки безпрецедентната инфлация и продължаваща ниска цена на риска. Приключихме годината със съотношение СЕТ1 от 16%, подсилено от нашето най-добро в класа си органично генериране на капитал. Планираме, след получаване на съответното одобрение, да разпределим общо 5,25 милиарда евро под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции за 2022 г., което е увеличение от 1,5 милиарда евро спрямо предходната година, което се изразява в увеличение от над 80% дивидент на акция (DPS). Изпълняваме ангажимента си към акционерите за устойчива и атрактивна политика на разпределяне, като същевременно запазваме силна капиталова позиция.

Нашият прогрес към нулеви емисии, обявен днес, слага край на една година на съществен напредък в нашето ESG пътуване. Ние ще продължим да обслужваме и подкрепяме клиентите ни и общностите в справедливия и честен преход, като се стремим да даваме пример във всички компоненти на ESG.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *