ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Чехия, Полша и Словакия напуснаха постсъветските банки за развитие

Чехия, Полша и Словакия напуснаха двете международни банки за развитие, създадени по време на Съветския съюз, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация от чешкото финансово министерство. Това е станало в последните дни на януари.

Чехия вече е започнала подготовката за излизането си от базираната в Будапеща Международна инвестиционна банка и от намиращата се в Москва Международна банка за икономическо сътрудничество (IBEC) още в началото на 2021 г., но процедурата се е ускорила след като Русия започна военни действия в Украйна.

Полша и Словакия също са приключили изтеглянето си от банката.

От Румъния обявиха, че ще напусне банките през юни.

Припомняме, че още през май миналата година румънското правителство одобри проектозакони за оттегляне на Румъния от банките с руски капитал Международна инвестиционна банка (МИБ) и Международна банка за икономическо сътрудничество (МБИС).

Тогава министърът на финансите Адриан Къчу, заяви, че страната му спазва ангажимента, който е поела за започване на стъпки към оттегляне от тези две банки, като страната му е в координация с останалите страни членки на двете финансови институции. По отношение на Международна банка за икономическо сътрудничество Румъния се координира с Полша, Чехия, Словакия и България, а по отношение на Международната инвестиционна банка  – с Чехия, Словакия и България.

България също трябва да се оттегли от двете банки по някое време на годината, посочват от чешкото финансово министерство.

През януари тази година със 138 гласа “за”, 26 – “против” и 18 “въздържал се” Народното събрание прие на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка (МИБ) и нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Докумеинтът бе внесен за обсъждане от Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *