ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ББР премина в ръцете на министъра на икономиката

ББР

Парламентът одобри рокадата в контрола върху държавния дял в "Българската банка за развитие" (ББР) АД. „За“ промените на първо четене гласуваха 163 народни представители, „против“ – 0, „въздържали се“ – 0 , с което той бе приет. По предложение на председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова промените бяха гласувани и приети на второ четене. Законопроектът предвижда министърът на икономиката да бъде определен за орган, упражняващ правата на държавата в капитала на ББР. 

Основният акционер в БРР до сега беше Министерството на финансите, което държеше 99.9999% от капитала на банката. Останалите 0.0001% са собственост на "Банка ДСК". Освен банката в групата на ББР включват и нейните дъщерни дружества – "Национален гаранционен фонд" ЕАД и "Микрофинансираща институция Джобс" ЕАД.

Идеята на промените е да се подобрят координацията и ефективността на прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средните предприятия и да се повиши конкурентоспособността на българската икономика като цяло.

Според Закона за ББР основната цел на държавния трезор е да стимулира общия икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия. За целта банката прилага редица инструменти, чрез които се улеснява достъпът на предприятията до финансиране, както и до привличане и управление на местни и чуждестранни средства.

Според вносителите на промените задълженията на ББР и компетенциите на министъра на икономиката се засичат в много области, което налага рокадата. Министърът на икономиката упражнява правата на държавата в капитала на "Българска агенция за експортно застраховане" ЕАД и е председател на Междуведомствения съвет за експортно застраховане към Министерския съвет. Съветът бе създаден за провеждане на държавната политика при застраховане и презастраховане на експортни рискове, свързани с производство и износ на български стоки и услуги или с осъществяване на български инвестиции в чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *