ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Петя Димитрова

Петя Димитрова – как се подготвяте за членството? Банките са основен участник в процеса по приемане  на еврото и ако има едно бизнес звено, което е най-добре подготвено, това са банките.

Самият факт е, че сме влезли в Банковия съюз, прави странно, че говорим за влизане в еврозоната – ние имаме всички регулации и не сме влезли в еврозоната – т.е. стоим разкрачени – т.е. това е тема, която трябва не просто да се дискутира, а просто да се върви към постигането й . Самият факт, че имаше политическа воля за банковия съюз, то това означава, че трябва да се влезе и в еврозоната – поне за банките и за банковия бизнес това е най-логичното. Банковият бизнес и банковата система в България са една от най-добре и капитализирани, и ликвидни и всички показатели – над средните за европейските държави. Банковата система е свръхрегулирана, т.е. няма нещо, което да не изпълняваме. И като част от Банковия съюз, ние вече сме в хипотезата, че сме част от еврозоната. Поради факта, че всички регулации, които са за всички европейски банки ги изпълняваме на 100 процента. Голяма част от банките са на „Джойнт сюпервижън“ от Европейската централна банка и на БНБ и така банките са най-подготвени. Пред нас стои въпросът чисто технически – големият въпрос пред банките е техническата готовност. Ние имаме изградени и комитети, и хора, и вече план за влизане в еврозоната, но за нас е много важно обаче да се даде начало и процесът по техническата подготовка е не по-малко важен от това, което се изговори днес, и на нас ни трябва време, в което всички системи и всички инвестиции, които са в милиони, да бъдат направени, и на 1 януари 2024 г. да тръгнем плавно – без проблеми.

Много е важно датата, която ще бъде избрана, да бъде датата, от която ще тръгнем – с приемането на всички закони и предподготвителни мерки, да се случат максимално бързо – за да има време – всички институции – не само банковият съюз – които трябва да оползотворят тази една година – да се подготвят и да влязат.

Ние сме готови и подкрепяме и смятаме, че това е изключително важно за държавата, за хората и за бизнеса и ще донесе много ползи – не само на банките –но и на нашите клиенти, самият факт, че ние спазваме всички регулации, а ЕЦБ я нямаме като кредитор от последна инстанция, която да ограничава всички рискове, както са всички останали банки, които са в еврозоната, е огромна полза за всички в нашето общество. Това допринася за стабилност и за намаляване на рискове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *