ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Американци грабнаха Нобеловата награда по икономика

банки

Американските икономисти Бен Бърнанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг получиха Нобеловата награда по икономика за 2022-а за трудовете им за банките и финансовите кризи. Тримата ще си поделят сумата от 10 млн. крони (885 хил. щ. долара), обяви на 10 октомври Кралската шведска академия на науките.

Бърнанке беше председател на Федералния резерв от 2006-а до 2014-а и в момента е в Институт "Брукингс" във Вашингтон. Даймънд е професор в университета в Чикаго, а Дибвиг – във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Нобеловият комитет посочва, че техните разработки от началото на 80-е години на миналия век "са подобрили значително познанието за ролята на банките в икономиката, по-специално по време на финансови кризи" и показват защо е жизнено важно да не се допускат банкови колапси. Трудовете на професорите са се оказали "безценни" по време на финансовата криза от 2008-2009-а и на пандемията от коронавируса.

Анализът на Бърнанке на Великата депресия от 30-е години на ХХ век показва как и защо фалитите на банките са основна причина кризата да продължи толкова дълго и да е толкова остра. Трудовете на Даймънд и Дибвиг пък разглеждат важната обществена роля на банките при изглаждането на потенциални конфликти между депозантите, настояващи за бърз достъп до парите си, и икономиката, която иска спестяванията за дългосрочни инвестиции. А също и как правителствата могат да помогнат за предотвратяване на банкови колапси като предоставят застраховки на депозитите и работят като кредитор от последна инстанция.

Награждавайки Бърнанке, Нобеловият комитет предприема необичайната стъпка да прибави действащ практик на икономическата политика към пантеона от лауреати, идващи от академичните среди. Според членовете на комитета, "до проучването на Бърнанке генералното схващане е било, че банковите кризи са следствие от икономически спад, а не причина за него". Докато бившият шеф на Федералния резерв установява, че банковите фалити са изиграли решаваща роля рецесията да прерасне в дълбока и продължителна депресия. Той е доказал, че стопанството не може да започне да се възстановява докато държавата не приложи мощни мерки за предотвратяване на банкова паника.

Бърнанке, който въведе използването на нетрадиционни парични политики, в частност – мащабни покупки на активи, разду по време на управлението си баланса на Американската централна банка до над 4 трлн. щ. долара от малко под 1 трлн. долара, за да стимулира растежа на националната икономика.

Професор Даймънд – единственият от тримата наградени, отговорил на журналистически въпроси, казал по телефона на репортерите, че, както в повечето случай, новината го изненадала докато спял. Той обяснил, че кризите се случват "когато хората започнат да губят доверие в стабилността на системата". Според него светът е "със сигурност много по-подготвен" за всякакви нови кризи в сравнение с 2008-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *