ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Американците не са убедени, че са в рецесия

финанси

Американската икономика се е свила за второ поредно тримесечие, засилвайки опасенията за настъпваща рецесия. Основната причина е най-високата за последните 40 години инфлация, ограничаваща индивидуалните разходи, както и лихвените увеличения на Федералния резерв, нанасящи щети на бизнеса и на жилищния сектор.

БВП на Съединените щати е намалял с 0.9% на годишна база през второто тримесечие след 1.6% спад през първото, сочи предварителната оценка на министерството на търговията, публикувана на 28 юли. Персоналното потребление, което има най-голям дял от националното стопанство, е нараснало с 1% – по-малко отколкото през предишния отчетен период.  

По оценка на икономисти, най-важният момент от отчета е, че икономиката бързо губи ускорение под натиска на инфлацията, на бързо нарастващите кредитни разходи и на по-затегнатите финансови условия. Което засилва вероятността тя да изпадне в рецесия.  

Освен свиването на разходите на домакинствата, докладът на министерството на търговията констатира и спад на бизнес инвестициите, на държавните разходи и на жилищния бранш. Анализът показва как инфлацията изтощава покупателната способност на американците и как затягането на паричната политика отслабва чувствителни на лихвените промени сектори какъвто е жилищният. Той увеличава и главоболията на шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл и усложнява преценките доколко радикални да са следващите повишения на лихвите. Дебатът за инфлацията също се разгаря: общоприетото правило за техническа рецесия е две последователни тримесечия на спад на БВП. Официалното определяне на началото и на края на всеки бизнес цикъл обаче се прави от група учени в Националното бюро за икономически проучвания.    

Министърът на финансите на САЩ – Джанет Йелън – коментира, че стойностите, показващи две поредни тримесечия на понижение на БВП, не доказват, че страната е в рецесия. На пресконференция на 28 юли след публикуването на доклада на търговското ведомство, дамата подчерта, че истинската рецесия е "отслабване на широки области от стопанството", което "в момента не се наблюдава".

Дейтвително, в страната все още се откриват нови работни места, финансите на домакинствата са стабилни, има и ръст на индивидуалното потребление и на бизнеса. През второто тримесечие заетостта се е увеличила с 1.1 млн. души – рязък контраст с първите три месеца на предишната рецесия, когато са били загубени средно 240 хил. работни места.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *