ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Банките, финансиращи сделката за “Туитър”, ще понесат сериозни загуби

пазари

Илон Мъск възобнови офертата си за покупката на "Туитър" на оригиналната цена от 54.20 щ. долара за акция (44 млрд. долара за цялата компания) – завой на 180 градуса от опита му да се откаже от сделката с евентуална цел да избегне напоителна битка в съдебните зали. Милиардерът е направил новото предложение в писмо до "Туитър" на 3 октомври, показват регистрите на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси. "Туитър" потвърди, че е получил писмото и смята да приключи операцията на договорената цена, без да коментира специално как ще отговори на Мъск.  

Пазарни анализатори обаче коментират, че предложението на Мъск се е появило във възможно най-неблагоприятното време за банките, които финансират голяма порция от сделката, и че те могат да понесат значителни загуби от нея. Защото, както при всяка едра сделка за поглъщане, те ще искат да продадат съпровождащите я кредити и да ги махнат от балансите си. Инвеститорите обаче са загубили апетита си за по-рискови дългови книжа, разтревожени от бързото вдигане на лихвените проценти в световен мащаб, от очакваната рецесия и от високите пазарни колебания, предизвикани от руската инвазия в Украйна. 

Въпреки че Мъск ще осигури по-голяма част от въпросните 44 млрд. долара от продажбата на дела си в своята фирма за електрически автомобили "Тесла" и от финансиране на едри инвеститори, купили акции на борсата, големи банки са обещали да осигурят 12.5 млрд. долара. Това са "Моргън Стенли", "Бенк ъф Америка" и "Барклейз", като част от синдиката са също "Мицубиши "Ю Еф Джей файненшъл груп", "БНП Париба", "Мидзухо файненшъл груп" и "Сосиете женерал". 

Дълговият пакет за "Туитър" е съставен от високорискови (leveraged) заеми в размер на 6.5 млрд. долара, гарантирани облигации за 3 млрд. долара и други 3 млрд. долара необезпечени дългови книжа. 

Експерти от сферата на високорисковото (leveraged) финансиране (бел. ред. – при което се отпускат заеми на субекти с високи задължения или с лоши кредитни досиета) коментират, че потенциалните загуби за банките от Уолстрийт, участващи в сделката за "Туитър", при сегашните пазарни условия ще са за стотици милиони долари. Засега нито една от засегнатите страни по трансакцията не са коментирали хипотезата за щетите. 

През миналата седмица група кредитори бяха принудени да прекратят опитите си да продадат дългове за 3.9 млрд. долара, с които е финансирана сделката за покупка на активите за телекомуникации радиоизлъчване на "Лумен текнолъджис". Това се случи след като група от банки трябваше да осчетоводи загуби за 700 млн. долара от продажбата на високорискови задължения за около 4.55 млрд. долара, предоставени за поглъщането на софтуерната компания "Ситрикс систъмс".

В тази връзка пазарни анализатори коментират, че банките ще имат още по-големи загуби от операцията с "Туитър" след като са били принудени да се изтеглят от високорисковото финансиране след "Ситрикс" и други сделки, задръстващи балансите им и картината няма да се промени скоро. 

Още през второто тримесечие американските кредитни институции започнаха да отчитат щетите от високорисковите си кредитни начинания. Какво се е случило през последните три месеца ще стане ясно през идната седмица, когато те започнат да обявяват поредните си тримесечни резултати.

Сагата с "Туитър" тече от 14 април когато Мъск предложи да купи американската социална медия за 43 млрд. долара. На 25 април директорският борд на мишената гласува с абсолютно мнозинство в полза на сделката на стойност 44 млрд. долара. През юли Мъск обяви намерението си да анулира споразумението защото "Туитър" го е нарушил, а компанията заведе съдебен иск срещу милиардера в съда в Делауеър. Акционерите на социалната медия гласуваха на 13 септември да приемат офертата на Мъск за поглъщане на "Туитър" във вида, в който е била внесена. По онова време фирмата съобщи, че 98.6% от подадените гласове са били "за", като самият Мъск, който е собственик на почти 10% (над 73 млн.) от акциите изобщо не е гласувал. 

Съдебният процес трябваше да започне на 17 октомври, а Мъск трябваше да отговаря на въпроси за сделката в Остин, щата Тексас, на 6 и 7 октомври – малко преди да стане ясно, че милиардерът подновява предложението си за поглъщане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *