ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Банките на Киргизстан спряха да работят с карти “Мир”

конкуренция пари ръце

Няколко киргизки банки, които спряха да обслужват руските разплащателни карти "Мир", предприеха такива мерки от страх да не попаднат под санкции от финансовите структури на САЩ. Това съобщи в петък по време на изказване в парламента на републиката заместник-шефът на Националната банка на страната Каийп Куленбеков.

„Подобни санкции могат да засегнат обслужването на кореспондентските сметки на нашите банки в чужбина“, обясни той.

Поради тази причина, каза той, пълноценната дейност на киргизките банки може да бъде сериозно засегната поради сътрудничеството с платежната система "Мир".

В същото време нямаше натиск от страна на Националната банка на Киргизстан върху решенията, взети от търговските банки по отношение на картите "Мир". „Решенията за спиране на обслужването на руските карти са взети от банките самостоятелно, като се вземат предвид съществуващите рискове“, отбеляза Куленбеков.

В момента в Киргизстан работят малко повече от две дузини банки, десет от които са отказали да извършват транзакции с карти "Мир". Това са държавните Aiyl Bank, Bakai Bank, Bank of Asia, Demir Bank, Doskredobank, Kapital Bank, Kompanion, CB "Kyrgyzstan", Optima Bank и KICB.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *